20
Нед, Окт
11 Нови статии

Местни избори 2019
Инструменти
Шрифт

 Демографски Свиленград се промени, младите и кадърните избягаха, няма икономика, няма бъдеще

Веднъж осъдих общинската администрация, сега съм завел съдебно дело за автогарата

Инж.Атанас Димитров Христонев e на 60 години. Завършил е ЕСПУ „Д-р Петър Берон“ в Свиленград и ВМЕИ „Ленин“/Технически университет София/ със специалност “Технология и организация на автомобилния транспорт”. От октомври 1992 г. е изп.директор на „Свиленград Автотранспорт“АД. Женен, има двама сина и четири прекрасни внучета. Водач на листа на СДС за общински съветници на предстоящите местни избори.

- Г-н Христонев, СДС ли си остава Вашата партия?

- Бил съм единствено член на СДС. Участвал съм единствено в листите на СДС на избори. Бил съм три мандата общински съветник от листата на СДС. За мен СДС е партията, която донесе промяната в България. Еуфорията, надеждата за нещо ново, свободно, различно идва и е свързана със СДС, но не сегашното СДС, което хора като Лукарски направиха за посмешище. Виждам хора, които тази година са в пета различна листа през тези 30 години демокрация. За 30 години видях много неща. Видях как един долар струва 6000 лв., видях празни магазини, чух един премиер да казва „За бога, братя, не купувайте“, видях България в Европа, видях отворени граници. Трудни, но нужни за България 30 години. Остава да се справим с корупцията и мисля, че ще ни приемат и със сърцата си в Европа. А корупцията е навсякъде.

- Кое Ви мотивира да се кандидатирате отново за общински съветник 12 години по-късно?

- Определено не ми допада управлението на града през последните години. Не ми харесва и работата на Общинския съвет – събрани група хора, влезли по знайни и незнайни пътеки там и, гледайки умно, гласуват, каквото им кажат. Да споменем решението, което касае и представляваната от мен фирма - преместването на автогарата. Освен Иван Андреев, Христо Минков, Христо Щерев и Стамо Димитров, всички чинно вдигнаха ръка да се премести автогарата почти в Пъстрогор. Кому е нужно това? На възрастния човек, който идва от село на лекар, аптека... Нали предимно стари хора от селата ползват автобусен транспорт. Защо местните управници не помислиха за тях?

- Вие заведохте съдебно дело срещу това решение на Общинския съвет. Очаквате ли съдът да го отхвърли?

- Да, решението е в съда. Убеден съм, че ще бъде отменено, защото няма правно основание за вземането му. Искам да посоча, че това няма да е първият случай да печеля съдебно дело срещу общината. При идването на „Билла“ в града ни общинската администрация посегна на час от имота на „Свиленград Автотранспорт“ АД, принуждавайки търговската верига да „закупи“ парче от Автогарата за 21 986 лв. След съдебно решение Общината върна на „Свиленград Автотранспорт“АД 31 068 лв. За съжаление, тези пари ги платиха данъкоплатците в този град. А би трябвало да ги плати този, който е виновен.

- Какви според Вас трябва да са основните задължения на един общински съветник?

- Основното задължение на Общинския съвет е да защитава обществения интерес, а не да защитава интересите на един, двама или група от хора. Съжалявам, че в следващия общински съвет няма да работя с Христо Щерев. Един наистина защитник на обществения интерес, човек подготвен винаги и с решение непоклатимо и от най-силния вятър.

- Само това ли са мотивите Ви да се кандидатирате?

- Искам да науча и да знам защо данък превозно средство на един бетоновоз е 70 /седемдесет/ лв., а на един влекач - 1200 лв. Влекачът влиза в този град 2, 3, 5 пъти за една година, тежи 7 тона и е с Евро 6, т.е. екологично чист, а бетоновозът кросне 5, 6, 10 пъти на ден и е огромен замърсител на въздуха в „зеления Свиленград“ и тежи 40 тона. 70 лв., господа общински съветници! Нали се сещате, че точно вие сте определили тази сума – това е местен данък. Чудя се защо ли не поехте и плащането му, та вие сте повече от бетоновозите в Свиленград. Искам да разбера защо превозните средства на общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“ пътуват 4 км, за да минат годишен технически преглед, като могат да прекосят бул. „България“ и само след 100 м да ползват услугата в бившия „ДАП“. Искам да разбера защо една застрахователна компания е над всички други в Свиленград и ако си общински служител си длъжен да застраховаш и личния си автомобил в нея. Искам да разбера вярно ли е, че за да ти дадат разрешение за строеж, трябва да пазаруваш от едно и също място строителни материали. Искам да разбера всички ли проекти от Европа, съфинансирани от община Свиленград, приличат на този, дето се направи велоалея с много бетон и желязо и след разкриване на истината от едно момче – студент по журналистика, се положи и асфалт отгоре. А на тази велоалея 2 велосипеда не могат да се разминат, започва от нищото и стига до с. Мезек. И, повярвайте ми, като разбера, ще го кажа, честно и в очите. Не ме е страх от никого и от нищо. На 60 години човек съм и нямам и една стотинка задължения към никого. Нямам какво да крия и потулвам. Плащам данъци на тази държава и тази община всеки месец по 17 000-23 000 лв. и, казано по свиленградски, съм ербап. Моите служители са осигурени на парите, които получават.

- Настроен сте критично. Какво друго не Ви харесва в досегашното управление на общината?

- Демографски Свиленград се промени изцяло. Няма икономика, няма работа, няма бъдеще. Младите изчезнаха. Да, казината дават работа, дават и добри заплати. Това го адмирирам, но не всеки завършил инженер, икономист или няма значение какъв иска да бъде барман, крупие или сервитьор. За тези хора не се направи нищо, ама абсолютно нищо. Само чета, че ще има грандиозни промишлени зони, ама май само са по вестниците. Младите и кадърните си отидоха. Да, на тяхно място дойдоха други. Ама те само пълнят чаршията и люпят семки. Търсили ли сте скоро услуги на стругар, заварчик, фрезист? Трудно ще намерите такива хора. Тяхната и много други професии се обезцениха в този град. А преди 15 г. имаше в изобилие във всеки завод в града ни. Преди години беше обещано в Свиленград по поръчки на общината да бъдат наемани само свиленградски фирми. Ами нека някоя строителна фирма се похвали, че е работила за и на общински обект

- Този път има голям избор на кандидати за кмет. Това добре ли е, според Вас?

- Сериозните играчи са трима. Другото е болни и надскочили главата си хора. От тези тримата единият определено ще продължи тази досегашната политика и управление. Това определено не ми допада. Не искам повече омраза, отмъщения и разделение на наши и ваши.

- Защо бихте призовали избирателите да гласуват с вашата бюлетина № 64?

- Защото ние тримата кандидати не сме обвързани с никого и с нищо. И най-важното, като водач на тази листа обещавам, че ще бъдем ЗАЩИТНИЦИ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ИНТЕРЕСИ. От това ще спечелят и тези, които ще ни подкрепят, а и тези, които няма да гласуват за нас. Ние искаме да покажем истината. На мен не ми пука кой е кмет. Но ми пука, ако този кмет работи за едни и против други. А ние всички сме равни по конституция. И от нашите данъци този кмет, тези общински служители получават заплати. Чувам, че вече се предлагат пари. А те сигурно ще се увеличават до 27- и октомври. Но този, който иска да си купи поста, да бъде Вашия кмет, той ще е кметът на тези, които дават тези пари и ще искат да им се върнат.

Купуването и продаването на гласове са престъпление!

Сходни