20
Нед, Окт
11 Нови статии

Местни избори 2019
Инструменти
Шрифт

На 27 октомври ще изберем нов кмет на община Свиленград, след като инж. Георги Манолов обяви, че се оттегля. Овакантеното място предизвика наплив от кандидати – цели 8, което е абсолютен рекорд в историята на Свиленград. Желаещите за общински съветници са 133. Те се борят за общо 21 места. Процедурата за избор на кмет е ясна и установена в годините. За втори път на местни избори обаче се завъртя думата преференция. По-простичко казано, това означава предпочитание.

Какво е преференцията

Преференцията ни позволява да не се съобразим с подредбата на листата за общински съветници, която всяка партия ни предлага, а да изместим на по-предна позиция онзи кандидат, който смятаме, че най-добре ще представлява интересите ни в местния парламент. Така на практика листата се преподрежда. Колкото повече преференции събере даден кандидат, толкова по-голям шанс има да застане на челно място в листата и съответно повече да се чува неговият глас.

Как работи преференцията

По закон всеки от нас има право да отбележи в бюлетината само едно предпочитание. За целта първо трябва да посочим номера на партията. След това в полето за преференция избираме номера на кандидата за общински съветник, когото предпочитаме и искаме да изместим по-напред. В бюлетината кандидатите за общински съветници са с номера от 101 до 121. Ето защо е важно да знаете номера на онзи, когото предпочитате. Така например, ако вярвате, че адвокат Таня Коларова ще защитава интересите ви в Общинския съвет с най-голяма отдаденост, трябва първо да посочите номера на ПП ГЕРБ – 43, а след това и номера на адвокат Коларова – 109.

Защо да ползвам преференцията

Важно е да знаете, че посочването на предпочитание не е задължително. Това обаче е възможността, която законодателят дава на всеки от нас да вземе пряко участие в подбора на общинските съветници или пък да изрази своето несъгласие с подредбата, която партийното ръководство предлага. Хубаво е да знаете, че ако не гласувате с преференция, вашият глас автоматично отива за водача на листата. За да заработи преференцията, е необходимо желаният от вас кандидат да е събрал минимум 7% от гласовете, които съответната листа е получила.

Сходни