18
Вт, Ян
20 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

lubimecНай-голямото предприятие в Любимец прекрати производството

Масови съкращения са предприети в най-голямото предприятие в Любимец – Винарска изба „Сакар“. Предизвестия за освобождаване от работа са получили повече от половината от работещите 80 - 90 души там. Срокът изтича на 23 април.

Винпромът, който тази година трябваше да чества 75 години от основаването си, преустановява производството и бутилирането на вино и остава като логистичен център в структурата на холдинг „Белведере груп", чиято собственост понастоящем е. В него ще се съхранява готовата продукция.

Направихме промени, които бяха провокирани от решението ни да оптимизираме разходите и на двете винарски изби - „Домейн Менада“ и „Домейн Сакар“. Има промени и в разпределението на човешкия ресурс – голяма част от винификацията прехвърлихме в „Менада“, а част от персонала - към „Катаржина, съобщиха от пресцентъра на „Белведере“, потърсени за коментар.

Досега компанията продавала на външния пазар голяма част от вината си под себестойността на продукта, но вече решила да промени ценовата си политика. Именно това провокирало временното спиране на поръчките към избата в Любимец.

Засега все още няма официална информация за това колко души ще останат без работа след преструктурирането. С предизвестия за съкращение са дългогодишни специалисти като главния технолог Станимир Драгов, който от 25 години работи там. До седмица ще стане ясно кои от работниците ще бъдат пренасочени в „Менада“ или „Катаржина“ и кои ще идат на трудовата борса, научи „Старият мост“.

Винарска изба „Сакар“ бе приватизирана през 1997 година чрез преговори с потенциални купувачи с открита процедура и „АКБ - компания за инвестиции и сигурност” купи над 82% от акциите на дружеството и обеща инвестиции в размер на 4,3 млн. долара. После предприятието мина в ръцете на Мултигруп, известно време бе притежание и на Братя Сярови. През 2002 г. е придобито от „Белведере груп“. Миналата година в „Белведере“ бе извършено преструктуриране, за което „Старият мост“ писа. Тогава „Катаржина Естейт“, структурно остана извън шапката на „Белведере“, но мина под управлението на новия мениджърски екип на холдинга. В групата останаха две винарски изби – „Domain Menada“ - Стара Загора, и Винарска изба „Сакар“ - Любимец, както и две лозарски дружества.

СМ