23
Пон, Май
28 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Ние поемаме отговорност ОбА да продължи да работи както досега, отговори кметът Георги Манолов. Уверен съм, че тази администрация и ОбС ще продължат да се справят успешно, добави той.

Според запознати, почти сигурно било, че от Белия дом ще си тръгне Ася Райкова, която бе назначена от кмета Манолов през втория му мандат от квотата на БСП. Но, както е известно, веднага след изборите от ГЕРБ заявиха, че ще искат да имат зам.-кмет в общината. Градоначалникът обаче излезе с изненадващ вариант – да има само един заместник. Така на практика и двете партии „увисват“. Мария Костадинова, която присъства на заседанието на Икономическа комисия при обсъждане на структурата, е до Георги Манолов още от първия му мандат, като бе назначена след всъпването му в длъжност през 2004 г. Тя бе и в предизборния му щаб тогава.

В предлаганата нова структура на ОбА се предвижда съкращение на 10 чиновнически щата. От тях 9 са делегирана от държавата дейност, а 1 е от местните дейности, обясни зам.-кметът Мария Костадинова. Общата численост на общинската администрация става 98 щатни бройки, вместо досегашните 107, като 80 са делегирана от държавата дейност, а 18 – дофинансиране на държавна дейност с местни приходи. Две от съществуващите дирекции пък ще бъдат закрити. Дирекция „Административно, правно и информационно обслужване“ минава към дирекция „Бюджет и финанси, административно и информационно обслужване и евроинтеграция“, която по новата структура е единствената в общата администрация. Числеността й е 33 щатни бройки, като в нея ще има четири отдела - „Счетоводство“ /8 щ. бр./, „Информационно обслужване и правни дейности“ /6 щ. бр./, „Административно обслужване и човешки ресурси“ /12 щ. бр./ и „Местно икономическо развитие, проекти и програми“ /6 щ. бр./. Закрива се и дирекция „Устройство на територията“, която преминава в отдел към най-голямата дирекция в специализирана администрация - „Общинска собственост и устройство на територията“ с обща численост 24 щатни бройки. Освен отдел „Устройство на територията“ /8 щ. бр./, в нея ще има отдел „Инвестиционна политика, обществени поръчки и контрол“ /8 щ. бр./ и отдел „Общинска собственост“ /7 щ. бр./. В специализирана администрация има още две дирекции - „Местни данъци и такси и търговска дейност“ /12 щ. бр./ и „Хуманитарни дейности“ /7 щ. бр./.

Общата численост за местните дейности пък е 52 щатни бройки. Отпада дейност „Общинска охрана“, като част от служителите, които обслужваха по-големите села, преминават в „Други дейности по благоустрояване и регионално развитие“, обясни зам.-кметът Мария Костадинова. Други отиват в „Други дейности по икономиката“, като звеното ще извършва контрол по общинските наредби. Към местните дейности са още „Домашен социален патронаж“, „Общински пазари“, „Спортна база“, „Библиотека“, „Чистота“ и др. Структурните промени не са просто математически да се промени броят на служителите, искаме администрацията да работи ефективно, каза зам.-кметът Мария Костадинова. По думите й е взета предвид и препоръката на министъра на финансите Симеон Данков за 15 % намаление на щатовете спрямо 2009 г.

Предстои новата структура и численост на ОбА да се разгледа на предстоящото заседание на местния парламент в четвъртък.

СМ