23
Пон, Май
29 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

Възстановяват доставките

ЕТ „Марияни – Васил Бозев“ възобновява доставките на дърва за огрев в региона. От понеделник клиентите вече могат да подават заявки за твърдо гориво и кризата за топло, предизвикана от продължителната зима и ниските температури, ще бъде преодоляна.

Дървесината ще се продава по 68 лв. за куб. метър. В цената се включват транспортът и разтоварването пред дома. Преди дървата при ЕТ „Марияни“ струваха с 6 лв. по-евтино. Повишаването се дължи на високите цени, които бяха достигнати на търг, организиран от Държавното горско стопанство в Свиленград. В наддаването участваха 8 фирми от цялата страна. Заради голямата конкуренция цената на дървесината за огрев се покачи от 60 на 80 лв. за кубик. Обектът бе спечелен от димитровградската фирма „Интер Лес“ ООД, която предложи 181 010 лв. при начална цена 137 000 лв. Още тогава, както писа „Старият мост“, се очакваше дървата за огрев да поскъпнат с 5-6 лв. до около 68 лв. за куб. м.

Междувпрочем, цените на дървата и въглищата по тукашните складове за твърдо гориво скочиха още в началото на февруари. Наличните количества се бяха изчерпали. Търсенето бе голямо, но складовете бяха празни – нямаше нито грам. След това пристигнаха нови доставки, но на по-високи цени, като дървата стигнаха до 100 лв. на кубик при някои търговци.

СМ