Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

Розето на винарната „Катаржина Естейт“ спечели най-големия приз - реплика на златния киликс, в първия Фестивал на виното Розе, проведен в Казанлък в рамките на традиционния Празник на розата.
Жури, председателствано от сомелиерката Стефка Свещарова, член на Българската асоциация на сомелиерите, присъди наградите за различните розета на 16-те български винарни. В закритата дегустация участваха още най-добрият сомелиер на България Любомир Стоянов, виненият магистър Яна Петкова и Юлия Костадинова от списание "Бакхус".
Призът на „Катаржина“ бе връчен от кмета на Казанлък Стефан Дамянов.


Второто място получи Розето на „Едуардо миролио“. Виното на фирмата бе премирано с копие на сребърна фиала, открита по тракийските земи.
Още едно Розе на „Едуардо Миролио“ бе наградено на фестивала - с реплика на бронзов съд за вино, за полученото трето място. Отделно от това бяха присъдени още две отличия - почетният приз „Кавалер на розата“ - за Розето на „Шато Копса“ и на „Катаржина Естейт“.
Паралелно със закритата дегустация в рамките на два дни почитателите на виното от цялата страна имаха възможност да опитат и оценят над 200 вина от различни райони на страната.
Стилната церемония по награждаването бе съпроводена от музикални интерпретации на доц. Ростислав Йовчев от НМА „Проф. П. Владигеров“. Организатор на Фестивала на розето в Казанлък бе местна фирма за марков алкохол, със съдействието на Община Казанлък и Фондация „Българска роза“.

СМ