22
Пон, Апр
13 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

imagesПроверяват наред тапиите на 300 държавни служители в Митница Свиленград, търсят още „Калинки“

Инспектор от свиленградската митница е уволнен заради използване на фалшива диплома. Със заповед на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов дългогодишният служител Янко Начев вече е с прекратено служебно правоотношение. Случаят е предаден на прокуратурата.

Начев представил тапията си, издадена от Шуменския университет, при преназначаването си от трудово в служебно правоотношение. Това е станало в средата на тази година.

Както „Старият мост“ писа, от 1 юли влязоха в сила нови изисквания, според които държавните служители, работещи в специализираната администрация, трябва да имат висше образование. Тогава те имаха срок от един месец да подадат документи, както и дипломи за ценз, за да бъдат преназначени. От това са се възползвали 70 служители от свиленградската митница, които бяха преназначени на длъжността „инспектор“ в Агенция „Митници“ от 1 август и им бе присъден пети младши ранг. За цялата Агенция „Митници“ от общо 500 служители 257 са подали документи за преназначаване на държавна служба. От централата обаче започнали да пращат данните от дипломите за проверка в Министерството на образованието, тъй като имали съмнения, че някои от митничарите ще се опитат да запазят постовете си с фалшиви дипломи за висше образование.

Оказва се, че действително някои от служителите са представили неистински документи. Резултатите от проверката досега показват, че четирима митничари - един от свиленградската митница, двама от Аерогара София и един от митница „Столична” притежават неавтентични дипломи. Техните ментета са „издадени” от УНСС, Бургаския свободен университет и Шуменския университет. Материалите по тези случаи са изпратени по компетентност на органите на прокуратурата, казаха от Агенция „Митници“. Според юристи, проверките ще бъдат образувани по чл. 316, вр. чл. 308 от Наказателния кодекс, като санкцията е до 8 години затвор. Срещу използвалите дипломи менте ще бъдат предявени и искове за търсене на имуществена отговорност, тъй като са получавали възнаграждения, без да имат право на това.

Тепърва в агенцията ще идва още информация и за останалите от всички 257 служители, сред които и седемдесетте свиленградски инспектори, представили тапии за висше.

Нещо повече – от Агенция „Митници“ започват проверка на всичките около 2 300 митничари в страната, които са назначени по служебно правоотношение. Инспекцията ще засегне дюс всички държавни служители, независимо дали са в специализираната, или в общата администрация. Така, освен седемдесетте, преназначени през юли, ще бъдат проверени дипломите на още 230 митничари от Свиленград. Дори и тапиите да са редовно издадени от университет, ще се сверява дали са били на работа, докато е трябвало да са очни занятия или изпити.

„За две години тези хора са взели висше образование с отличен успех, като в същото време са работили в митницата. Преди това дипломите им от средното образование показват, че са имали среден успех. Не може в гимназията да имаш тройка по алгебра, а после да имаш шестица по висша математика”, заяви директорът на митниците Ваньо Танов.

СМ