28
Чет, Ян
22 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Контрабадните медикаменти били за лечение на репродуктивни проблеми

 

Нелегален трафик на лекарства на стойност 60 хиляди лева осуетиха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево в сряда. Контрабандните илачи били за лечение на хора с репродуктивни проблеми. От Агенция „Митници“ съобщиха, че задържаните медикаменти са 1 041 и са под формата на флакони с прахообразно вещество, инжекции и инжекционен разтвор от марките “FOSTIMON” 75 UI, “GONAL-F“ и “LUCRIN”.

Контрабандната фармацевтична стока била скрита във фабричните кухини на задните страници на малък автомобил с две врати- „Опел Корса“. Колата с косовска регистрация била управлявана от 28-годишен мъж от Прищина, който пътувал от Турция през България за родината си. Пред митническите власти той обявил, че не внася нищо за деклариране. Въпреки това последвала щателна проверка, при която са открити лекарствата. В обясненията си пред инспекторите косовският гражданин с инициали A.A. е потвърдил, че е закупил лекарствата в Турция с намерението да ги пласира в родната си страна. Съставен му е акт за нарушение.

От Агенция „Митници“ коментират, че откритите медикаменти са опасни за здравето, ако се приемат без лекарско предписание и наблюдение. По-страшното обаче в случаи като този е, че „търговците” не се опитват да помогнат на нуждаещи се близки, а просто искат да печелят на гърба на двойки с репродуктивни проблеми.

СМ