11
Съб, Юли
14 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

 

Не могат да се направят обосновани предположения, че митничарят е участвал в контрабандния канал, смятат съдиите

Митническият инспектор Кирил Мараджиев, срещу когото тече разследване за участие в крупна контрабанда на цигари, е отстранен от работа. Със заповед на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов от 28 ноември Мараджиев е махнат временно, докато не приключи производството срещу него. Отстраняването му се основава на чл. 100, ал. 2 от Закона за държавния служител – поради повдигане на обвинение за престъпление, извършено в качеството му на длъжностно лице.

Депешата на Танов идва точно в края на отпуска, в който митничарят бе излязъл. Ден след това Апелативният съд в Пловдив потвърди мярката му за неотклонение - „подписка“. Мотивът на съдиите за това решение е, че „не могат да се направят обосновани предположения, че Мараджиев е участвал в контрабандния канал“. Така пловдивските магистрати потвърдиха решението на колегите си от Хасковския окръжен съд /ХОС/.

Делото в Пловдив се гледа в четвъртък, 29 ноември. То бе образувано по протест на окръжния прокурор Петър Мидов, който остана недоволен от решението на ХОС да остави в ареста само един от задържаните четирима мъже за контрабанда на 950 мастербокса цигари - Стоян Семенов – шеф на спедиторската фирма, организирала транспорта на контрабандата. Както „Старият мост“ писа, каналът бе разбит при акция на ГДБОП и Икономическа полиция в Хасково. Операцията бе оповестена на 16 ноември. Първоначално бяха задържани осем души. По-късно половината бяха освободени, а за останалите, сред които и Мараджиев, прокуратурата поиска постоянен арест. Те са обвинени в контрабанда на нелегални цигари за над 3, 5 милиона лева, прекарани в България през ГКПП Капитан Петко войвода.Тирът с папиросите е заловен близо до София, докато возел стоката към склад в покрайнините на столицата. Хванатите безакцизни цигари са на стойност около 3 543 750 лв., заявиха от МВР. Според прокуратурата Кирил Мараджиев е извършил съвсем формална проверка на тира с цигарите, а прегледът е продължил не повече от 30 секунди. Хасковските съдии обаче пуснаха митничаря от ареста с „подписка“. Със същата мярка е и друг свиленградчанин – Стефано Стефанов. Него пък смятат за личен шофьор на сочения за бос на канала Туран Йозкалъч.

Пловдивските съдии намалиха паричната гаранция на четвъртия от разследваните по случая – шофьорът на тира Братан Братанов, от 5 на 2 хил. лева. И Братанов, и Мараджиев се явиха лично на делото в Пловдив.

СМ