20
Сря, Ян
16 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Свиленградчаните Кирил Мараджиев и Стефан Стефанов пуснати след 72-часово задържане

Само един от четиримата мъже, задържани за контрабанда на 950 мастербокса цигари, остава в ареста, реши Хасковският окръжен съд. Магистратите отказаха да постановят постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за бившия шеф на свиленградската митница Кирил Мараджиев и го пуснаха срещу „подписка“. Докато той бе в ареста, на бял свят се появи първородният му син Явор. Също подписка е наложена и на Стефан Стефанов от Свиленград. Той пък е смятан за личен шофьор на сочения за бос на канала Туран Йозкалъч.

Каналът бе разбит при акция на ГДБОП и Икономическа полиция в Хасково. Операцията бе оповестена на 16 ноември. Първоначално бяха задържани осем души. По-късно половината бяха освободени, а за останалите, сред които и Мараджиев, който за кратко бе временен шеф на митницата през 2008 г., прокуратурата поиска постоянен арест. Те са обвинени в контрабанда на нелегални цигари за над 3, 5 милиона лева, прекарани в България през ГКПП Капитан Петко войвода.Тирът с папиросите е заловен близо до София, докато возел стоката към склад в покрайнините на столицата. Хванатите безакцизни цигари са от марките "Вектра", "МД", "Маджестик" и "Ремингтон" на стойност около 3 543 750 лв., заявиха от МВР.

Само един от четиримата мъже, задържани за контрабандата на 9,5 милиона къса цигари, остава в ареста, реши Хасковският окръжен съд. Това е Стоян Семенов – шеф на спедиторската фирма, организирала транспорта на контрабандата.

Двамата свиленградчани бяха защитавани в съдебната зала от адвокатите Всевдана Овчарова и Георги Еленков.

Прокурорът Петър Мидов изтъкна в залата, че антимафиотите са следели Йозкалъч по образувано през 2010 година досъдебно производство, а групата е отговорна за още поне 7-8 случая на нелегален трафик на безакцизни стоки. Междувпрочем, Йозкалъч е живял в Свиленград, дори е бил съсобственик на тукашен хотел в центъра на града.

Според Мидов Кирил Мараджиев е извършил съвсем формална проверка на тира с цигарите, а прегледът е продължил не повече от 30 секунди. Въпреки че „тапата“, с която били прикрити кашоните с цигари, била направено изключително небрежно и това се набивало на очи. Освен това имало голяма разлика между реалното тегло на товарния автомобил и вписаното в документите. От това прокуратурата прави извода, че митничарят е бил уведомен предварително за минаващия през границата камион с нелегални цигари. Тук става дума за догадки, а не за доказателства, реши обаче председателката на съдебния състав Анна Петкова. Петкова не намери потвърждение в приложените доказателства, че Мараджиев е участник в групата. Той не познавал останалите, те него – също. За личния шофьор на Туран Йозкалъч – Стефан Стефанов, съдът също не намери доказателства за съпричастност към контрабандата. Няма данни той да е знаел за престъпната дейност на шефа си, заключи съдийката и освободи от ареста и двамата.

Ще протестирам решението на Хасковския окръжен съд пред Апелативния съд в Пловдив, съобщи пред „Старият мост“ окръжният прокурор Петър Мидов ден преди да изтече крайният срок за обжалване.

СМ