28
Чет, Ян
21 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

mitnicaНад 15 000 лв. от рушвети спипали ченгетата

Над 30 служители на ГКПП Капитан Андреево попаднаха под ударите на специализирана операция с името „Митница", каза тази сутрин софийският градски прокурор Николай Кокинов за среднощната операция.

ГДБОП, отдел „Вътрешна сигурност" на МВР и Софийската градска прокуратура обединиха сили в пресичането на порочната практика за изнудване на преминаващите през пункта - предимно спедиторски фирми. Силите на реда изненадали митничарите снощи около 19.30 часа в края на смяната, когато системно ставало разпределянето на рушветите от деня. Полицейската акция заварила разпилени долари, евро, турски лири и левове на маса в едно от помещенията на Капитан Андреево. Според Кокинов става дума за "купища пари".

Сумата възлизала на над 15 000 лева. Основни координатори на подялбата били главен митнически инспектор и митнически специалист. Източници на „Старият мост“ довериха, че главният митнически инспектор е Стефан Костадинов, бивш зам.-началник на митницата 2001 - 2002 г. и ексначалник на смяна.

Следствие е започнало срещу всички служители, които били на работа по време на смяната, за да се изясни участието им в схемата.

„От доста време следим какво става по граничните пунктове. Хванахме митничарите "на калъп", каза Кокинов. „Колегите влязоха на работните места, където се установи, че се разпределят събраните средства от смяната, от главен митнически инспектор и митнически специалист. Предприети са процесуално-следствени действия срещу всички 32-ма души, които са били на смяна, за изясняване на тяхното участие" - каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Брояха незаконно придобити пари. По мои данни 30-ина човека са задържани, една голяма част от тях са си делили подкупите след края на смяната", обясни Кокинов и уточни, че десетина човека са били заподозрени, но кръгът ще се разшири.
Градският прокурор не каза откъде е дошъл сигналът, но обясни, че служителите на граничния пункт са били разследвани със СРС-та.

На въпроса къде е ставало това и не е ли имало камери, прокурорът обясни: "Има си стаички, където няма техни камери, но има наши. Намирали са си тихо местенце, където са си разпределяли оборота от деня."

Митничарите не са имали твърда тарифа за подкупите, а са действали според товара, като в повечето случаи става дума за искане на пари за пропускане на контрабандни стоки.

Тепърва ще се разплита веригата от участниците в схемата.

"Голяма част от митничарите са се примирявали и са приели да участват в схемата. Още са в шок, не са очаквали атака и тепърва ще се избистрят версиите им, нямат разумно обяснение засега. Ще видим кои са по-приказливи от тях и кои са склонни да предадат другарчетата си", каза още прокурор Кокинов.

Процесуално-следствените действия са продължили през цялата нощ, извършени са обиски и претърсвания на служители, на автомобили и домашни адреси. „Още не е изтекла 24-часовата мярка. Ще се прецени на колко от тях ще им бъде повдигнато обвинение и колко ще останат за постоянно в ареста. Предстои описване на иззетите суми, както и да се прецени кой какъв е в престъпната схема и каква роля е имал”, обясни Николай Кокинов.

СМ

{jathumbnail off}