24
Сря, Юли
36 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

mitni2

Апелативният съд в Пловдив потвърди решението на ХОС: постоянна мярка за Стефан Костадинов, Никола Трифонов, Пламен Дренски и Георги Златанов, домашен арест за Милко Христов,Наско Курдов и Димитър Димитров. Николай Колев на свобода срещу гаранция от 5 000 лв.

Пловдивският апелативен съд окончателно остави в ареста четирима от общо осемте митничари, срещу които са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с цел за вземане на подкуп.

В четвъртък магистратите от града под тепетата де факто потвърдиха решението на Хасковския окръжен съд /ХОС/, с което постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ е наложена на Стефан Костадинов, Никола Трифонов, Пламен Дренски и Георги Златанов. Със същото решение бе определен домашен арест за Милко Христов, Наско Курдов и Димитър Димитров, които са представили доказателства за заболявания, а Николай Колев от Харманли бе пуснат под парична гаранция от 5 000 лева.

Костадинов, Трифонов, Дренски, Златанов, Христов, Курдов и Димитров обжалваха наложените им мерки. Пред Апелативния съд в Пловдив те бяха представлявани от седем адвокати. Самите митничари не се явиха в залата. Защитниците им обясниха, че по закон не са длъжни, а и не желаели. Делото се гледа при закрити врата, а решението на апелативните съдии е окончателно и не подлежи на обжалване.

На бивш ВКР-офицер - пенсионирания началник на контраразузнаването в разформированата 17-а мотострелкова дивизия в Хасково Веско Георгиев, разчитаха да ги отърве Наско Курдов и Стефан Костадинов. „Познавам двамата си клиенти от времето, когато им бях ротен командир в 66-и танков полк в Хасково. Стефан беше най-добрият мерач, а Атанас - пълнач на танк", разказа адвокат Веско Георгиев. Той призна, че точно Костадинов и Курдов са двамата митничари, задържани с пачките в стая на митницата. Сумата обаче била „разтеглива" - на медиите било съобщено за 14 000 лева, а по опис били около осем хиляди.

Според обвинението намерените пари в стаичката са от взети по време на смяната рушвети от преминаващи през пункта тираджии. На 3 дати са били използвани СРС-та - видеокамери.
"Да, това са пари, които наистина не е трябвало да бъдат там. Но клиентите ми могат да докажат произхода им. На този етап обаче не конкретизират", каза адвокат Георгиев. Според него след време щяло да се види, че нещата не са точно такива, каквито в момента се показват.

За рушвет от 1 евро било обвинението срещу Никола Трифонов. У него били открити 31 лева при регламентирани 50 за дневни разноски, каза адвокатката му Смиляна Нитова. "Наблюдавани са от октомври 2011 г., организирали са престъпната група толкова време и накрая извършили няколко деяния точно на 14 април - един е взел рушвет 1 евро, друг 5, трети 10 евро.

Милко Христов в съучастие с други двама е взел 30 евро. Лицето, което твърди, че е дало подкупа, не разпознава клиента ми", каза адвокатката на Христов Емилия Недева. Той си бил тръгнал, но заради акцията го върнали, защото бил на смяна. В жабката на колата му открили 60 лв. Тези пари му били джобни – 3 двайсетолевки, но тъй като според вътрешна наредба митничарите нямат право да носят у себе си повече от 50 лв. на смяна, ги оставил в автомобила си.

Свиленградските юристи Георги Еленков и Таня Коларова пък бяха ангажирани със защитата на Димитър Димитров и Георги Златанов.  Служителите на свиленградската митница са обвинени за участие в престъпна група, създадена с цел вземане на подкупи, срещу част от тях има повдигнати обвинения за подкуп и вещно укривателство - престъпления по чл. 321 ал.3 от НК, 302 и 215 от НК. Те бяха арестувани в началото на м. май при спецоперация, проведена от ГДБОП, отдел „Вътрешна сигурност" на МВР и Софийската градска прокуратура под кодовото название „Митници“.

Както „Старият мост“ писа, силите на реда изненадали митничарите в края на смяната, когато системно ставало разпределянето на рушветите от деня. Полицейската акция заварила разпилени долари, евро, турски лири и левове на маса в едно от помещенията на Капитан Андреево. При акцията са задържани първоначално 32-ма служители на свиленградската митница. 21 от тях, работещи на трасе „Тирове“, са разпитани, срещу 8 са повдигнати обвинения. Обискирани са къщи на митничари, но не навсякъде са намерени пари.

У един у митничарите намерили увити банкноти в носни кърпи, у друг – под стелките на колата. Единият обяснил, че ги крие от жена си, а другият – от сина си.

СМ