23
Вт, Юли
35 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Стегнаха пункта с табели и маркировка за проверка от Шенген

Скенер за откриване на укрити хора в товарни автомобили монтираха на ГКПП Капитан Андреево на платното за влизане в България. Системата „Рален” идентифицира човешките тела посредством биотокове. Тя е безвредна, за разлика от рентгените, и различава хората от животните, т.е. ако в един камион се превозват животни, няма да ги отчете като нередност.

Инсталираният демонстрационен модел е на словашка фирма, откъдето на място пристигнаха специалисти. Вече е започнало и обучението на нашите гранични служители, които ще работят със скенера.

Пунктът е стегнат и с нови указателни табели, освежена е маркировката. Това бе направено дни преди да започне последната, най-важната проверка за готовността на граничните ни служби за влизане в Шенгенското пространство. Инспекторите пристигнаха в сряда с вертолет. В четвъртък те присъстваха на презентация в Граничния полицейски участък, после обстойно огледаха ГКПП Капитан Андреево. На проверка подлежи и жп гарата, която, както „Старият мост“ писа, вече е съоръжена с ограда на коловозите според изискванията на Европейския съюз.

СМ