19
Нед, Май
24 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Заформя се политически скандал заради уволненията. Имало голям наплив за овакантените щатове на кантара.

9 митничари, доскорошни биасаджии, бяха омахани от граничната служба миналата седмица. 6-месечните договори на деветимата не са подновени.

С уволнението им свободните щатове в свиленградската митница стават 16 и, според запознати, битката кой да се вреди да бъде назначен е жестока. В същото време се заформя политически скандал заради последните отстранени. Сред освободените от работа е активист на „Ред, законност, справедливост“ и лично лидерът на партията Яне Янев в остра декларация обвини управляващите, че извършват политическа чистка на границата.Както „Старият мост“ писа, преди половин година звеното „Пътни такси и разрешителни“ бе разформировано и се вля в митницата. Тогава служителите подадоха молби за назначаване във ведомството на Ваньо Танов. Не всички обаче бяха удовлетворени. 11 души останаха без работа, сред които дългогодишният служител Тенчо Василев и началничката на сектора Биляна Василева. Останалите 24 подписаха контракти с изпитателен срок от 6 месеца. Сега този срок изтече и трудовите договори на деветимата не са подновени, като в заповедите за прекратяване не са вписани мотиви. Според пресаташето на Агенция „Митници“ Вяра Генова обаче те са махнати заради несправяне с работата, макар че сред тях има дългогодишни служители на „Пътни такси и разрешителни“. Така в редиците на безработните се вляха Борислав Атанасов, Валентин Куманов, Георги Гочев, Диан Пейчев, Ивелин Георгиев, Методи Смилов, Николай Кавгазов, Николай Николов и Слави Цингов. Смилов и Атанасов са в болнични и като се върнат на работа ще получат заповедите си за уволнение.

Заради уволнението на Слави Цингов, който има 22-годишен стаж на кантара, се заформи и политически скандал. Неговата съпруга Красимира е член на Управителния съвет на „Ред, законност, справедливост“, а самият той е симпатизант. Цингов заяви, че освобождаването му от работа е на политическа основа. С остра декларация в негова защита излезе до медиите лидерът на партията Яне Янев, като вероятно въпросът ще бъде поставен и в деня за парламентарен контрол пред Народното събрание. „Обадиха ми се и от други медии за Цингов. Категорично заявявам, че нито от ГЕРБ, нито от която да било политическа сила не са ми оказвали никакво влияние, откакто съм началник – заяви пред „Старият мост“ ръководителят на свиленградската митница Филип Александров. - Дето се казва, готов съм да застана пред детектора на лъжата, за да стане ясно, че това е истината.“

„Старият мост“ потърси становището и на Агенция „Митници“. До пресаташето Вяра Генова бяха изпратени конкретни въпроси, получени на електронната поща на вестника и касаещи проблеми, които вълнуват местната общественост. Вместо ръководството на Агенцията отговор бе даден от Генова /него и въпросите публикуваме отделно/. 

Така с последните уволнения в митницата вече към настоящия момент има 16 незаети щата. Според осведомени, в Агенция „Митници“ сега ври и кипи. Напливът от мераклии да започнат работа бил голям, натискът на различни лобита да си нагласят хората на границата – също. Според пресаташето на Ваньо Танов обаче в близко време вакантните щатове нямало да бъдат запълвани.

СМ