23
Чет, Май
21 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Нов софтуер удря далаверата на границата. С над 50 на сто скочи събираемостта на таксите от кантара, след като премина към митницата

„Бездънната яма БИАС“, както нарече граничната служба УПТР бившият вътрешен министър Георги Петканов, е на път да бъде окончателно запушена. От Агенция „Митници“, под чиято шапка службата „Пътни такси“ премина през октомври 2009 г., готвят удар срещу далаверата на границата.

Това ще стане посредством нов софтуер, който в момента се разработва и до месец – месец и половина се предвижда да влезе в действие. С новата компютърна програма всички данни за тежкотоварните автомобили – номер на разрешителното, габарити, тегло и т. н., задължително ще се вкарват в митническата система БИМИС.

Така в реално време всички правоимащи инстанции – Агенция „Пътища“, Агенция „Митници“, МВР, НАП, ще имат достъп до информацията за проверка. Системата е замислена така, че да не зависи от човешкия фактори и данните да не могат да бъдат манипулирани по никакъв начин, сподели началникът на свиленградската митница Филип Александров.

И досега измерването се извършваше посредством датчици по електронен път, но параметрите се вкарваха в компютъра на ръка, при което бе възможно да се манипулират или пък изобщо да не бъдат вписани. С въвеждането на новия софтуер предаването на информацията от датчиците ще става по електронен път и веднага ще се отразява в БИМИС. Отпада и възможността за използване на едно разрешително от няколко камиона. Порочната практика бе шофьорите да си предават разрешителните един на друг и по този начин да пестят от такси. Често срещу известно „възнаграждение“ съответният служител на границата „разсеяно“ не вписва номера на автомобила в разрешителното и така от него се възползват по 5 – 6 пъти, казаха отлично осведомени източници. С новата система се пресича и тази далавера. Софтуерът е направен така, че след като номерът на разрешителното е вкаран вече веднъж, то не може да се използва повторно, понеже компютърът отчита, че е невалидно. Освен това програмата автоматично показва дължимите такси и допълнителните плащания при наличието на претоварване или извънгабаритен товар. Това дава възможност да се засича какви суми е трябвало да бъдат внесени и колко пари са постъпили по време на смяната на всеки служител. Вече няма да може срещу 50 - 60 евро на ръка кантарджията да си затваря очите и да взема по-ниска такса, коментираха от митницата.

2 600 000 лева са събрали тукашните митничари за два месеца и половина от пътни такси и разрешителни , след като от 16 октомври м. г. бившият БИАС премина в структурата на Агенция „Митници“.  С около 200 хил. лв. повече са постъпленията от кантара за същия период на 2008 г. Макар нето сумата за по-миналата година да е по-висока, простата сметка сочи, че де факто сега събираемостта е скочила с над 50 процента. Това е така, понеже през 2008 г. размерът на такса за камион е бил 83 евро, а от миналата година е почти двойно по-нисък – 45 евро. Освен това вследствие на икономическата криза трафикът е спаднал с около 10 – 15 процента, сочи митническата статистика. Средно на месец за ноември и декември 2009 г. през ГКПП Капитан Андреево са преминали по около 17 хиляди тежкотоварни автомобила, а за същия период през 2008 г. - с по 3 400 повече. На базата на тези данни не е трудно да се изчисли приблизително какви пари са потъвали в „бездънната яма БИАС“.

Още една възможност за злоупотреби бе премахната посредством новите технологии, каза пресаташето на Агенция „Митници“ Вяра Генова. Новите винетки за автомобилите тази година са снабдени с баркод. Така стикерите са защитени от фалшификации, които ощетяват хазната. На границата съответно винетките се проверяват с електронен четец, посочи Генова.

Стефка КОЛЕВА