Митница
Инструменти
Шрифт

Нов, много по-рестриктивен режим въведе Турция за влизащите в страната български микробуси. Мярката засяга стотици нашенци, които пътуват много често до югоизточната ни съседка най-вече с цел търговия. По разпореждане на турската митническа администрация от началото на седмицата товарните микробуси над 3 тона при влизане в Капъкуле се насочват към трасето на тировете.

Това означава, че се третират не както досега като леки автомобили, а като товарни и съответно трябва да притежават разрешителни. Изваждането обаче на такъв документ нито е лесно, нито  е евтино. Освен това стоката, която возят, се проверява, описва и обмитява.

Пътническите микробуси с 8 + 1 места пък се насочват към линията на автобусите. Там пък се изисква лиценз за извършването на пътнически превози.

Новият режим е голям удар за свиленградчани. Над 100 са само товарните микробуси тук, които почти ежедневно пътуваха за Турция за алъш-вериш. Мярката на колегите улеснява и нашата работа, бе обаче коментарът на служители от свиленградската митница.

СМ