19
Сря, Юни
23 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Започват съкращения на обслужващите флашките

Поддръжката, обработката и сървърът на системата „Единен фиш“ на ГКПП Капитан Андреево вече ще се извършват от служители на Митница Свиленград. Досега софтуерът се обслужваше от Гранична полиция, която е част от структурата на МВР.

С промени в Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове Министерският съвет възложи на финансовото министерство отговорност за експлоатацията, администрирането и поддръжката на Интегрираната локална система за автоматична обработка чрез единен фиш. Друга новост е, че прословутите флашки остават да важат само за товарните автомобили, а не за всички превозни средства, влизащи в България от страни извън ЕС. Преди няколко месеца пък отпаднаха чиповете за европейските превозни средства.

Новото нормативно устройство хвърли в смут около 30-те гранични служители от „единния фиш“, тъй като ще доведе до съкращения на щата. Бройките ще се редуцират на една трета от досегашните и ще останат работните места само на „вход“ и „изход“. Заплашените да останат без работа започнали да търсят начини да се вредят на служба в митницата и започнали да подават молби до Ваньо Танов да минат под неговата шапка.

СМ