14
Нед, Юли
17 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Митническите служители на МП Капитан Андреево откриха недекларирана валута с левова равностойност 219 795 лева при две проверки на товарни автомобили, излизащи от страната. 

На 12.09.2023 г. на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация на път от Белгия през Бълтгария и Турция за Азербайджан. Превозното средство, управлявано от турски гражданин, е селектирано за щателна митническа проверка, при която в кутията за управление на хладилния агрегат на полуремаркето са открити еврови банкноти. Общото количество на недекларираната валута е 63 500 евро с левова равностойност 124 195 лева. По случая е образувано бързо производство, като прокуратурата в Свиленград вече повдигна обвинение на 59-годишния нарушител Х.К. и му наложи парична гаранция в размер на 3 000 лв. Пред разследващите той обяснил, че негови приятели, които живеели в Западна Европа, му дали парите , за да ги предаде на техни роднини в Турция, пострадали при земетресение.

Недекларирана валута е открита и при друга проверка на товарен автомобил, който пристига на пункта на 05.09.2023 г. в 09:00 часа. Шофьорът - турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока от Великобритания през България за Турция и заявява, че не пренася стоки с търговски характер, парични средства и валутни ценности. При извършената щателна митническа проверка инспекторите откриват в шофьорската кабина сак с лични вещи, между които е открит пакет с британски лири. Други осем пакета с британски и шотландски лири са открити в шкафа за лични вещи под леглото за почивка на водача. Общото количество на откритата недекларирана валута е 36 000 британски лири и 6000 шотландски лири с обща левова равностойност 95 600 лева.

На нарушителя С.А. на 33 години - турски гражданин, е съставен акт по Валутния закон.