13
Съб, Юли
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

  Над 11 584 текстилни изделия, чанти, колани, спортни обувки и 1436  парфюма задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево при две проверки на товарен автомобил и автобус.

На 03.09.2023 г., на пункта пристига от Турция товарен автомобил с чужда регистрация. Според представените документи от водача – полски гражданин, той превозва групажна стока от Турция за Полша. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия инспекторите  установяват в товара 95 колета, съдържащи 9731 текстилни артикула с обозначения на защитени търговски марки, сред които тениски, блузи, спортни комплекти, якета, панталони. В колетите са открити още 1542 чанти и колани, както и 311 чифта спортни обувки със знаци на световноизвестни марки. Стоките са иззети поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост. За случая ще бъдат уведомени притежателите на съответните марки.

Другият случай е от 31.08.2023 г., когато на пункта пристига автобус, пътуващ по редовната линия Истанбул - Букурещ. Шофьорът и пътниците са обявили пред митническите служители, че не внасят нищо за деклариране. Автобусът е селектиран за щателна проверка, включително с рентген. При последвалия физически контрол във фабрична кухина в тавана на автобуса са открити 1436 парфюма с лога на шест известни марки. Установено е, че парфюмите са собственост на шофьора – турски гражданин.

На нарушителя е съставен акт по Закона за митниците.