24
Пет, Сеп
24 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Два месеца след приключването на конкурса за охранители по границата тази седмица започна назначаването на първите одобрени кандидати в ГПУ Свиленград. 30 от тях вече са получили заповедите си, подписани от директора на ГД „Гранична полиция“ Светлан Кичиков. Всички те са разпределени на ГКПП Капитан Андреево, където в момента обстановката е напрегната, заради огромния поток от турски астарбайтери. На останалите 82 охранители поетапно в следващите дни ще бъдат връчени трудовите договори.

Както „Старият мост“ писа, през м. май т. г. МВР обяви конкурс за 600 охранители по българо-турската граница, като 112 - към Граничния полицейски участък в Свиленград. От назначените тук 40 ще работят на ГКПП Капитан Андреево, 60 – на „зелена граница“ и 12 – на обекти в Любимец. Основните отговорности на пазачите ще са да оказват съдействие на граничните полицейски наряди при изпълнение на охранителни задачи. Договорите са срочни – до 31 декември т. г., и ще се работи на четири 12-часови смени. Заплатата е 515 лв., като към нея ще има добавка – 5% за работа в МВР, по 1 % за всяка година трудов стаж и професионален опит, пари ще бъдат отпускани за храна и дрехи.

Освен от Свиленград и близките населени места, да работят по границата имало дори извън Хасковска област – от Гълъбово, Раднево, Асеновград и др. Сред назначените имало и не малко жени.

СМ