14
Пон, Юни
20 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Само за два месеца на пункта са задържани общо 792,5 литра и 427,4 кг забранени за внос пестициди

465 литра и 143 кг контрабандни препарати за растителна защита откриха митнически и гранични служители на ГКПП Капитан Андреево при два случая.

На 30 юли на пункта за влизане в България от Турция пристигнал автобус с българска регистрация. Шофьорът и пътниците в автобуса заявили, че не пренасят стоки или валутни ценности за деклариране. Въпреки това превозното средство било отклонено за щателна митническа проверка от служители на мобилна митническа група. При проверката в багажното отделение, под седалките и в личния багаж на един от пътниците били намерени 223 литра и 30 кг препарати за растителна защита, забранени за внос в България и ЕС. На нарушителя, български гражданин, бил съставен акт по Закона за митниците и му било взето обезпечение от 100 долара. Той се държал агресивно и се опитал да осуети проверката, затова му е съставен и акт за възпрепятстване работата на митническите служители.

При втория от случаите (на 14 юли) на ГКПП Капитан Андреево пристигнал лек автомобил с турска регистрация, влизащ в страната от Турция. Превозното средство било управлявано от жена, българска гражданка, пътуваща сама. На линията за митническа проверка тя заявила, че не внася нищо за деклариране. От служители на ГД „Гранична полиция“ обаче било подадено искане за щателна митническа проверка на превозното средство и пътничката. При извършената инспекция се установило, че багажникът и купето на автомобила били пълни с общо 319 туби и пакети, съдържащи 242 кг и 113 литра недекларирани препарати за растителна защита от 9 различни търговски марки - произведени в Турция и забранени за внос в България и ЕС. Срещу жената бил съставен акт за нарушение по Закона за митниците. Контрабандните пестициди са иззети и подлежат на унищожаване.

През изминалите два месеца митническите служители на МП „Капитан Андреево“ са спипали общо 792,5 литра и 427,4 кг забранени за внос пестициди.

СМ