25
Вт, Юни
19 Нови статии

Спортни танци
Инструменти
Шрифт

 Възпитаниците на хореографката Валя Савова се състезаваха с над 7000 участници от цял свят

Огромен успех завоюваха петима от танцьорите на свиленградския клуб „Меджик“ на най-силното състезание на планетата. Елена Лилянова и Йоан Георгиев от ОУ „Иван Вазов“ и Никол Митева, Моника Кушелиева и Диана Маринова от СУ „Д-р Петър Берон“ станаха световни шампиони на провелото се в Либерец (Чехия) WADF WORLD DANCE CHAMPIONSHIP 2019.

Най-престижното танцово състезание стартира на 17 ноември и ще продължи до 23 ноември. Нашите деца успяха да спечелят сърцата на публика и жури с две от общо трите си хореографии, с които се представиха. Те участваха във възрастова група до 11 г., като излязоха на голямата сцена на 18 и 19 ноември. Свиленградчани се съревноваваха в три дисциплини - „Латино“, „Характерни“ и „Джаз“. Конкуренцията бе изключително голяма, като във фестивала се включиха над 7000 участници от цял свят. Златни медали и световни титли свиленградчанчета завоюваха с груповите си хореографии в „Латино“ и „Характерни танци“, а третият им танц в „Джаз“ бе класиран на седмо място.

Това е най-големият успех на „Меджик“ досега, откакто клубът съществува. През 2017 г. двама от бившите възпитаниците на Валя Савова – Габриела Стаматова и Димитър Гочев, станаха световни вицешампиони в Либрец, като малко не им достигна за златото. Сега две години по-късно Елена, Никол, Йоан, Моника и Диана дадоха всичко от себе си, за да прибавят към многото титли на клуба и световната.

„Изключително съм доволна от децата, не мога да опиша радостта си“, сподели пред „Старият мост“ Валя Савова. „За първи път участват в толкова голям формат, поради което не очакваха, че ще вземат медали. Въпреки това успяха да превъзмогнат страха си, повярваха в себе си и се пребориха с танцьори на световно ниво. Благодаря на родителите и спонсорите ни, които направиха възможно сбъдването на една мечта“, каза още Савова.

Диляна ЦВЕТКОВА