28
Вт, Май
17 Нови статии

Спортни танци
Инструменти
Шрифт

Възпитаниците на хореографката Валя Савова се състезаваха с 8 000 танцьори от цял свят

Свиленградчаните Габриела Стаматова и Димитър Гочев от клуб „Меджик“ спечелиха вицешампионската титла на провелото се в гр. Либериц, Чехия, Световно танцово първенство. Състезанието премина от 20 до 26 ноември при изключителна конкуренция. В него участваха към 8 000 души от цял свят.

Интересното и изненадващото бе, че шампионатът бе проведен по друг, различен начин от традиционното – де факто състезателите се конкурираха един с друг, независимо от различните стилове, сподели хореографката Валя Савова, която е треньорка на Габриела и Димитър. Тя вече очаква да бъдат получени официалните протоколи, потвърждаващи големия успех на двамата.

Савова заминала за Световното само с Габи и Митко, тъй като пътуването и пребиваването там излизало много скъпо. Повечето от участниците от Балканите също били в редуциран състав. „Първия ден нашите играха 4 танца в една зала, а два – в друга, много голяма. Класираха се на полуфинали и финали – разказа наставничката на младежите. - На косъм се разминахме с първото място в шампионата. Габриела се подхлъзна, но Димитър успя да я задържи. Публиката избухна в продължителни бурни аплодисменти.“

Савова избрала двамата за участие, тъй като са най-добрите в нейната школа „Меджик“в момента, пък и Димитър вече е студент в първи курс, а Габриела е абитуриентка. „Решихме да пробваме на световното и не сгрешихме“, сподели хореографката и разказа, че вече готви ново поколение танцьори в клуба. Те щели да преминат обучение в различни стилове, включително и класически балет, за да са конкурентоспособни в състезания като това в Чехия.

СМ