25
Вт, Юни
21 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Любители на древната игра от София, които се събират в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“, предизвикаха нашия талант Сашо Андреев на шах. Свиленградчанинът прие хвърлената ръкавица, след което спечели всички изиграни 20 партии срещу столичани.

Случката се разигра след софийския турнир „Рицар“, който се проведе паралелно на мача за световната титла по шахмат между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд. В надпреварата бяха поканени да участват любители на шахмата, които ежедневно играят партии в градинката пред Народния театър. В състезанието се включи и Сашо Андреев, който преодоля противниците си и спечели турнира, в който участваха 40 шахматисти. Подразнени от факта, че 16-годишният нашенец ги е надиграл, възрастни любители на древната игра са му казали, че победата му е случайна и го предизвикали да докаже способностите си в градинката пред Народния театър. Сашо приел, спечелвайки всичките изиграни 20 партии.

Свиленградчанинът се включи в още два турнира, паралелни на мача за световната купа. В мемориал „В. Асенова – А. Иванова“ нашенецът се нареди 13-и с 5,5 точки сред 68 участници. В надпреварата младият ни талант игра срещу гросмайстор Любен Спасов, като завърши партията реми. В класирането след него останаха 1 гросмайстор и 8 международни майстори. В Блиц Опън София пък Сашо стана седми, като натрупа 10,5 точки от 18 възможни. Преди него се наредиха 6 международни майстори, а след свиленградчанина останаха останаха 8 други международни майстори. От трите турнира нашенецът спечели парични награди. Освен това, докато беше в София, младият ни шахматист получи поканата за европейското първенство по ускорен шах и блиц, което ще се проведе в Суботица, Сърбия, от 9-и до 14-и юли. Връчи му я лично президентът на Черногорската федерация по шахмат Владимир Шакотич.

Свиленградчанинът Трифон Тодоров пък, който е член на Управителния съвет на Българската федерация по шахмат, е в организационния екип по провеждането на мача за световната титла между Топалов и Ананд, който ще приключи на 12 май. Една от задачите му там е била да съпровожда Топалов до стаята за допинг-контрол. Освен това Трифон Тодоров е разговарял с мениджъра на именития български шахматист. Силвио Данаилов обещал да помага за по-нататъшното развитие на Сашо Андреев. Радвам се, че съм част от такъв голям шахматен форум, надявам се със създадените тук контакти да помогна на нашия клуб, каза Трифон Тодоров.

СМ