15
Съб, Юни
30 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Талантливият свиленградски шахматист Сашо Андреев завоюва поредния си голям успех. Той стана републикански шампион два кръга преди края на държавното индивидуално първенство, което се провежда в Новотел-Пловдив.

В първите седем партии нашият състезател записа седем поредни победи. Той безапелационно се наложи над всичките си силни конкуренти в своята възрастова група – до 16 години, още в първите кръгове на надпреварата. Сашо разката Евгени Янев от Бургас, който е вицешампион за миналата година. Свиленградчанинът размаза също Иван Гарнизов и Анатоли Атанасов от Плевен, както и Велизар Софронов от Локомотив-София. След петия кръг той се откъсна на точка разлика от конкурентите си, а след шестия вече имаше преднина от 2 точки. В седмата партия отново регистрира пълен успех и така си осигури титлата два кръга преди края. Според шахматни специалисти за пръв път се случва състезател да изпревари толкова много съперниците си. Дори и да загуби оставащите две партии, свиленградският Алехин пак ще вземе титлата, тъй като има най-добър допълнителен показател Бухолц.

Според регламента класиралият се на първо място на републиканското състезател получава правото да участва на световното първенство. Така свиленградчанинът ще представлява България на първенството на планетата, което ще се проведе в Гърция, както и на Балканиада в Румъния. Освен това ще включим Сашо във веригата от четири турнира, организирани от Европейската федерация, каза Трифон Тодоров.

СМ