25
Съб, Май
17 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Свиленградският талант Сашо Андреев, който е на 16 години, стана шампион на държавното първенство по блиц в по-горната възрастова група – до 18 г. Нашенецът натрупа актив от 6,5 т. при 7 възможни. Той размаза пет от противниците си, а една партия завърши реми.

Равенството го направи нарочно, искахме да пробваме дали с едно реми може да стане шампион, за да знаем как да действаме на европейското първенство, обясни бившият президент на тукашния шахматен клуб Трифон Тодоров. Нашата надежда в шахмата премери сили и в надпреварата по ускорен шах при 18-годишните, където стана вицешампион. До последния кръг той беше водач в класирането и с реми в последната партия щеше за пореден път да стане републикански първенец. Сашо обаче отхвърлил двете предложения на противника си за равенство, като му признал, че е в губеща позиция и в крайна сметка опонентът му спечелил партията.

Както „Старият мост“ писа, талантливият ни шахматист стана републикански шампион на класически шах в своята възрастова група два кръга преди края на държавното първенство, печелейки и последните две партии. След този изумителен резултат той получи много поздравления от шахматни деятели от страната на електронната си поща. С постигнатия успех Сашо има право да представя България на Балканиадата в Румъния от 23 до 28 април и на световното първенство в Гърция през октомври.

На държавното първенство добре се представиха и другите състезатели на свиленградския клуб. Тамер Исмаил, който е от Момчилград, но се състезава за Свиленград, спечели сребърен медал на блиц при момчетата до 10 г. На класически шах стана четвърти, а на ускорен – пети. Димитър Делчев и Сотир Атанасов пък се наредиха по средата на класирането. Те са от Капитан Андреево и тренировките с тях са по-трудни, каза Трифон Тодоров. Карина Шомова се класира най-добре на блиц, където стана пета. Дебютантките Ивелина Анастасова и Силвия Георгиева взеха съответно 4 и 2 точки от 9 възможни на класическия шах.

От един месец в шахматния клуб се тренират безплатно деца, които искат да се занимават с този спорт. Заниманията се провеждат всеки понеделник, сряда и петък от 17,00 до 19,00 часа в клуба на ул. „Тунджа“ 1 /Жановата аптека/. Желаещите да се включат трябва да отидат на място.

Елена МИХАЛЕВА