19
Сря, Юни
23 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Номинацията на младия ни шахматист Сашо Андреев за наградите на фондация „Димитър Бербатов“ е сред одобрените. Така кандидатурата на талантливия свиленградчанин продължава в надпреварата за отличията. Първоначалното пресяване на предложените изявени българчета в областите спорт, наука и изкуство все още не е приключило поради големия брой на номинациите. Тяхната обработка ще продължи и през януари.

След това комисия от специалисти и представители на фондацията ще определи по три деца във всяка област, които ще бъдат отличени. Наградите ще бъдат връчени лично от Димитър Бербатов на специална церемония. Всички одобрени номинирани пък, независимо дали ще бъдат наградени, ще бъдат включени в книгата „Успелите деца на България“, която фондация „Димитър Бербатов“ ще издаде.

Изтеклата 2009 г. беше най-успешната в досегашната състезателна кариера на Сашо. Той стана двоен европейски шампион – на ускорен шах и на блиц, раздели 4-9 място на европейското първенство по класически шах, спечели първото европейско Гранд при, взе няколко шампионски и вицешампионски титли от държавни индивидуални първенства дори и в по-високи възрастови групи. Той бе номиниран за наградите на фондация „Димитър Бербатов“ от бившия президент на тукашния шахматен клуб Трифон Тодоров, за което „Старият мост“ писа.

Елена МИХАЛЕВА