25
Съб, Май
17 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Талантливият ни млад шахматист Сашо Андреев изпревари гросмайстор Маргарита Войска на провелия се в Новотел Пловдив открит шампионат на България – мемориал „Георги Трингов“. В крайното класиране свиленградчанинът се нареди на 54-о място с актив от 5,5 точки, като задмина още гросмайсторка от Гърция и 11 международни майстори. Войска пък стана 57-а със същия брой точки. Сашо обаче я изпревари, тъй като имаше по-добри допълнителни показатели. По време на състезанието играх все със силни съперници и така ми се повиши коефициентът, сподели нашенецът.

Както е известно, Маргарита Войска е една от най-добрите шахматистки в България. Тя е многократна републиканска шампионка и се представя много добре на международни турнири. Над 20 години е в женския ни национален отбор. Най-големият й успех с него е сребърен медал от олимпидата в Солун през 1984 г., когато Войска е начело на отбора.

В един от кръговете на надпреварата в Пловдив Сашо имаше пряк двубой срещу именитата шахматистка, от който излезе победител. Войска ми игра един изненадващ вариант, но успях да се справя и в крайна сметка спечелих партията, каза свиленградчанинът. Той оглави класирането в своята възрастова група – до 16 години, и заслужено получи наградата от 300 лв. За съжаление половин точка не достигна на Сашо да покрие първото ниво за званието международен майстор.

Мемориалът „Георги Трингов“ е най-големият турнир на Балканския полуостров. Тази година в него се включиха 288 шахматисти от 9 страни, сред които 20 гросмайстори и 24 международни майстори.

На 9 февруари Сашо отпразнува 16-ия си рожден ден. Специално за случая тук дойде приятелката му Дарена Сиркова, която е от София. Двамата се запознали на турнир през 2006 г. Дарена също е шахматистка, републиканска шампионка е до 16 и до 20 години, както и на блиц при жените.

Елена МИХАЛЕВА