19
Сря, Юни
27 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Второ място в дисциплината „Традиционал помпон корпус“ завоюваха мажоретките на Свиленград по време на Европейското първенство по Батън Туърлинг. Надпреварата за пръв път се проведе в България. Домакин на престижното състезание от 5-и до 8-и октомври бе Пловдив. В него се включиха близо 1 000 участници от 12 държави на Стария континент.

В националния отбор на България влязоха клубовете от Свиленград, Шумен, Нови пазар, Велико Търново и Тервел, участващи с 14 танца в различни категории и възрасти. Свиленградчани се представиха във възрастовата група до 14-годишни, където конкуренцията бе на изключително високо ниво. Въпреки това нашите момичета показаха силата на българския дух и изиграха съчетанията си блестящо. Освен сребърните медали те завоюваха и бронзови в „Традиционал корпус“.

Отборът от Шумен спечели два сребърни медала, а момичетата от Велико Търново – един. Участничките от Нови пазар се класираха на трето място в категория „Параден корпус“.

Мажоретният ни състав се превърна в традиционен участник на Европейското първенство, печелейки квоти от 2012 г. насам. Треньори са Иванка Миткова и Петя Карагьозова. От сезон 2022/2023 неотлъчно до тях са помощник-треньорите Гергана Шидерова и Нина Шидерова, които от първи клас до миналата година са били действащи състезателки в клуба. Помощта им е много ценна за нас, сподели Петя Карагьозова.

Горди сме, че мерихме сили със страни с дългогодишна традиция в мажоретния спорт, че бяхме различни, автентични и показахме българския дух още с откриването на шампионата, заяви пред stmost.info Иванка Миткова. Със своята колоритност, българската музика вдигна на крака всички присъстващи в тези три дни по време на шампионата, подчерта тя.

„С труд, упоритост и вяра, успехът идва и сълзите от радост са истински. Браво, момичета! Браво! Повярвахте в себе си, в треньорите и сбъднахте една своя мечта. На вас – родители, учители, партньори, приятели и общинска администрация Свиленград, които вярвате в нас и ни подкрепяте – благодарим Ви“, коментираха развълнувани веднага след награждаването от треньорския щаб.

Мажоретките на България се извисиха до върховете на Европейския спорт, което е поредното доказателство, че българският боен дух не принадлежи само на мъжете, а живее и в нашите момичета, подчерта Петя Карагьозова.