04
Пон, Юли
24 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Имунизацията трябва да се направи най-късно до средата на ноември

Двете основни ваксини, които са на родния пазар от години – Ваксигрип и Инфлувак, вече са заредени по аптеките в Свиленград, съобщиха фармецевти. Няма промяна в цената им. Между 9 и 10 лева ще броят тези, които са решили да се имунизират. Те могат да направят това в кабинета на личния лекар или в РЗИ-Свиленград.

Вече има и такива, които са си поставили инжекцията, споделиха медици. Предимно това били възрастни хора и деца. Препоръчително е ваксинацията да се направи до края на октомври или най-късно до средата на ноември. Причината е, че тогава все още заболяваемостта е с ниски нива, а защитният ефект на ваксината се проявява 2 - 3 седмици след имунизацията, уточни д-р Велина Мавродиева - главен здравен инспектор в местната РЗИ.

За постигане на оптимална защита срещу грипа е необходима ежегодна имунизация. Лекари коментират, че ваксинацията е важна за всеки, който иска да се предпази от грип и неговите усложнения. Препоръчва се тя да се постави на възрастни над 65 години и хора с хронични заболявания. Не на последно място ваксината е добре да се направи от работещите в големи колективи и такива, които са с повишен риск от заразяване във връзка с професията им - транспортни работници, служители в армията и полицията, работещи в училищата, медицински персонал и др. Средно на година в Свиленград се ваксинират около 300 души, повечето от които били редовни.

СМ