28
Вт, Юни
14 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

hodjevПървият преглед на детските очи трябва да се направи на около 6-месечна възраст. На всеки час работа пред компютър – поне 10 минути почивка

 

Дните от 9 до 15 март преминаха под патронажа на Световната седмица за борба с глаукомата. Инициативата се провежда за шеста поредна година. Глаукомата е заболяване, което е сочено като една от водещите причини за необратима слепота. Между 70 и 80 хил. души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на заболяването е причина то да се установява късно, във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено. Специалистите подчертават, че намаляването на зрението може да се дължи на промени в диоптрите, но може и да е резултат от сериозно очно заболяване. Ето какво още сподели офталмологът д-р Иво Ходжев в интервю за “Старият мост”:

- Д-р Ходжев, дните от 9 до 15 март са обявени за Световна седмица за борба с глаукомата. Разкажете повече за тази болест.

  • Глаукомата представлява група очни заболявания, които прогресивно увреждат зрителния нерв и водят до необратимо намаляване на зрението. Основен рисков фактор е повишеното очно налягане. То уврежда зрителния нерв, който изпраща до мозъка сигнали, възприемани от нас като образи. Поради увреждането някои сигнали не могат да достигнат до мозъка. Възможно е също очното налягане да се променя скокообразно - в един момент да е нормално, а в друг - повишено. Често малките пристъпи преминават спонтанно, но в продължение на 10 - 15 години болестта прогресира и зрението значително се уврежда. Болестта се развива бавно и пациентите с години не усещат никакви промени. Някои се оплакват от затруднено зрение при намалено осветление, замъгляване на зрението, честа смяна на очилата, необичайно главоболие или болка в очите, поява на цветни кръгове около светлинни източници. В началото на заболяването зрителните функции изненадващо дълго остават запазени. С напредване на състоянието обаче се появяват дефекти в периферното зрение. Въпреки, че пациентът не ги осъзнава, тези дефекти могат да бъдат открити от очния лекар.

  • Лечима ли е глаукомата?

  • По-скоро може да се контролира и задържи, когато се открие навреме. В момента, в който се диагностицира глаукомата, това, което вече е унищожено, не може да се върне назад, не може да се възстанови. Но от момента на откриването и започването на адекватно лечение и в случай, че пациентът спазва съответния режим, от там нататък може да се задържи развитието на заболяването, да бъде контролирано. Може да се спре прогресирането на заболяването в момента, в който се открие. Първият и задължителен етап за лечението е незабавното намаляване на повишеното вътреочно налягане. Това става с капки, ако обаче болестта не се повлие от тях е необходима и оперативна намеса. След подобна операция зрението не се подобрява, а се нормализира очното налягане. Целта й е да спре прогресивното развитие на глаукомата.

  • Знаем, че профилактичните прегледи са крайно препоръчителни, но някак очите остават малко встрани. Сещаме се да отидем на лекар, когато трябва да си сменим очилата или имаме някакъв конкретен проблем. През колко време е добре да си проверяваме зрението, да правим изследвания?

  • Както вече споменах, глаукомата протича бавно и безсимптомното и неоткрита навреме може да доведе до пълна слепота. Затова заболяването е наричано още и „тихия крадец на зрение“. То е втората най-честа причина за ослепяване след пердето на окото. При мен все още идват пациенти, обикновено по-възрастни хора, които по време на прегледа разбират, че едното им око е напълно сляпо. Ранното откриване на глаукомата е критичен момент за нейното лечение. Ето затова профилактичните прегледи са от основно значение за очното здраве. В интерес на истината, мога да твърдя, че личните лекари в Свиленград и Любимец изключително сериозно се отнасят към профилактичните прегледи на своите пациенти. Съществуват предразполагащи фактори за развитие на глаукома. Тя се среща по-често над 45 годишна възраст, при хора със захарна болест, сърдечно-съдови заболявания и фамилна обремененост. Точно тази категория от пациенти се следи от личните лекари. А иначе, ако са здрави и фамилно необременени, хората, които държат на очното си здраве и са над 50 години, е препоръчително да се консултират със специалист през две години.

  • А какво показва статистиката, свързана с очните заболявания в Свиленград?

  • Тъй като глаукомата е заболяване, което подлежи на диспансеризация, мога точно да кажа, че в момента при мен се водят 160 диспансеризирани пациенти от Свиленград и региона. Що се отнася до другите очни заболявания патологията е доста разнообразна. Водещи са възпалителните заболявания, следвани от прегледите за корекция на зрението, травмите, катарактите и т. н.

  • В детската офталмология има специфични неща, които заслужават да бъдат разказани… Кога за първи път да заведем детето си при специалист като Вас?

  • При децата е важно да се правят профилактични прегледи, което в България е малко занемарено. Тези профилактични прегледи задължително трябва да се направят при новородените до шестия месец. При 99 % от децата няма никакви проблеми, но има и случаи, когато родителите не могат да установят веднага развитието на някое заболяване. Най-честият проблем е едностранната вродена катаракта. В този случай родителите не могат да разберат, че детето не вижда, защото то се оправя съвсем добре. Даже до 7 - 8-годишна възраст може въобще да не сподели, че не вижда с едното око. А ние веднага след раждането можем да установим дали този проблем съществува и съответно можем да го лекуваме навреме. Най-добре е едностранната вродена катаракта да се оперира най-късно до първата година след раждането, защото след този срок резултатите не са добри. Следващият преглед при децата е хубаво да се направи към тригодишна възраст, когато те могат вече да контактуват с нас и да отговарят на въпроси по таблица за изследване на зрителна острота. Обикновено в този период от живота на децата се прави проверка за т. нар. мързеливо око. Това е проблем, при който няма никакви анатомични промени в окото, то изглежда съвсем здраво, но все пак не вижда. Това може да се дължи на ред причини, които сега няма да изброявам. Хубаво е „мързеливото око“ да се открие рано, защото успешно може да се лекува до към седемгодишна възраст. Ако се изпусне, лечението му е загубена кауза.

  • Кои са най-честите очни заболявания при малчуганите?

  • Възпалителните заболявания на конюнктивата, които най-често съпровождат острите респираторни заболявания, грипът и грипоподобните заболявания. На второ място се нареждат рефракционните аномалии на зрението, следвани от травмите, алергиите, хордеолумите и т.н.

  • Можем ли да предпазим детето от подобни проблеми?

  • Една голяма част от детските очни заболявания остават незабелязани от родителите. Не е необходимо детето да започне да криви едното око и едва тогава да се потърси очна консултация. Всеки родител е желателно да заведе детето си на очен лекар поне веднъж до навършване на петата му година.

  • Какво още бихте посъветвали пациентите?

  • Да не отлагат нещата с надеждата, че ще се оправят от само себе си. Трябва да знаят, че всички заболявания, свързани с някаква загуба на зрението, с времето прогресират. И колкото по-рано започне лечението, толкова резултатите от него са по-добри. Също така във връзка със стоенето пред компютъра е добре да се знае, че децата в училищна възраст трябва на всеки 40 минути да почиват поне по 10-ина минути, а възрастните - на всеки час.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА