16
Вт, Авг
24 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

С  най-модерните скенер и рентген в цяла Южна България разполага МБАЛ-Свиленград. „Доказахме, че не можем да делим болниците на малки и големи, а на такива, които могат и не могат. С помощта на апаратурата ще можем да работим на нивото на областните и университетски болници. Благодаря на всички, които направиха това реалност“, каза управителят на лечебното заведение д-р Димитър Ермов по време на официалното представяне на апаратурата на 3 април.

Д-р Ермов и кметът на общината инж. Георги Манолов прерязаха лентата на новите придобивки. На официалната церемония присъстваха председателят на Общинския съвет Георги Еленков, бившата депутатка от ГЕРБ Фани Христова и др.Аархиерейският наместник на Свиленград отец Константин и отец Георги от църквата в кв. Гебран отслужиха водосвет.

Скенерът е от марката „Филипс“ и предлага 16-слайдово изображение, безценно за ранна диагностика на множество заболявания. „С негова помощ преди 3 дни се извърши ангиографско контрастно изследване на периферни кръвоносни съдове. Може да се гордеем с това, защото такова изследване се прави за пръв път, най-вероятно, в общинска болница в България“, похвали се д-р Ермов. Предимството на апарата пред по-старите модели е, че облъчва значително по-малко пациента, а заради високата резолюция дава възможност за ранна и прецизна диагностика на бял дроб, сърце, коремни органи, с възможност за извършване на виртуална колоноскопия, както и измерване на костната плътност при жените. Последното е единствената профилактика срещу остеопорозата. Такива скенери в България са само четири, но този предлага най-много опции, каза председателят на „Филипс“ Алфред Рамуш. Той е в Свиленград от 1 седмица, за да обучи местните лекари за работа с апаратурата.

Освен със скенера болницата се сдоби и с най-модерния дигитален рентгенов апарат в региона. Той осигурява безопасност на пациентите и обслужващия персонал, както и ранна и точна диагностика. Снимането с традиционните, добре познати на всички ни рентгентови лъчи е свързано със загуба на време, дължаща се на факта, че фотографиите се проявяват. При тях има още един проблем: „дешифрирането“ на снимките често затруднява дори опитните рентгенолози. Дигиталните рентгенови лъчи дават възможност изображенията да се появяват мигновено на компютърен екран и да се изпращат чрез електронна поща на други специалисти за консултация. При изследване на млечната жлеза цифровизираните снимки могат да се обработват с компютърна програма, за да се открият евентуални проблемни зони. При изследване на белия дроб, например, лъчите могат да се манипулират така, че да „задраскат“ ребрата, за да се видят по-добре предполагаеми тумори.

С двете придобивки местното здравно заведение е окомплектовано напълно с нова апаратура и вече може да съперничи не само на университетските, но и на западни болници. Общата стойност на двата апарата е около 2,5 млн. лв., като по-голямата част от средствата са по Оперативна програма „Регионално развитие“. Общо за реконструкцията и обновяването на МБАЛ - Свиленград по проект на тази програма е закупено медицинско оборудване на стойност близо 4,5 млн. лв. Европейското финансиране е 3,85 млн, а останалото е съфинансиране от бенефициента - община Свиленград.

Доставените апарати по проекта са общо 39, с които бяха оборудвани 5 отделения. С новата техника ще се обслужват не само жителите на Свиленград а и тези от съседните общини - Ивайловград, Любимец и Тополовград, където липсват лечебни заведения. Преди седмица ОбА-Ивайловград връчи награда на д-р Димитър Ермов за най-добър социален партньор.

Диляна ЦВЕТКОВА