16
Пон, Май
26 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

62-годишен мъж сам извадил кръвосмучещото, приемат го в болница

15 са ухапаните от кърлежи за последните две седмици, съобщиха от Бърза помощ – Свиленград. В действителност обаче ухапаните са десетки. Пред кабинетите на личните лекари ежедневно чакал поне по един пациент за вадене на кръвосмучещото насекомо. Да не забравяме, че има и такива, които не търсят лекарска помощ, а предпочитат да премахнат кърлежа сами. Това е изключително опасно, алармират специалисти от спешното, като дадоха за пример 62-годишен мъж от с. Изворово.

Той решил да извади кръвосмучещото, без да ходи на лекар. Явно хоботчето на насекомото останало забито тъй като мястото се инфектирало. Наложило се пострадалият да бъде откаран директно в инфекциозното отделение на хасковската болница. След направените му изследвания се оказало, че няма опасност от тежка зараза и мъжът бил пуснат за домашно лечение.

Не такъв късмет имат други, ухапани от кърлежи. Миналата седмица бе регистриран и първи смъртен случай, предизвикан от кръвосмучещите насекоми. Починалият е от Пловдив и е бил заразен от кримска-конго хеморагичната треска. Съветът на специалистите е да не се отстранява кърлежът в домашни условия с мазнина, освен ако не сме на място, където няма лекар, който да го извади. Хоботчето можело да остане забито в кожата и да доведе до лаймска болест, кримска, марсилска и ку-треска. Вероятността от заболяване намалява значително, ако паразитът се отстрани възможно най-бързо, без да се разкъсва, уточниха лекари, като препоръчват след всеки излет сред природата да огледаме внимателно тялото си.

Диляна ЦВЕТКОВА