01
Пет, Юли
19 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

DSC 98622Лечението е обезпечено с високотехнологично оборудване и качествени специалисти

Супермодерно отделение по физиотерапия и водолечение официално отвори врати на 5 октомври – Деня на Свиленград. Точно на обед кметът на общината инж. Георги Манолов и управителят на МБАЛ – Свиленград д-р Димитър Ермов прерязаха лентата на новата придобивка. На официалната церемония присъстваха председателят на Общинския съвет Георги Еленков, доц. Николай Бояджиев и доц. Георги Паскалев от Медицинския университет в Пловдив, много граждани и медицински работници.

Поканени бяха и бившите депутати от ГЕРБ Фани Христова и Иван Петров, на които д-р Ермов специално благодари за оказаното съдействие за реализацията на проекта.Старозагорският митрополит Галактион в съслужение с местни свещеници отслужи тържествен водосвет.

Отделението по физиотерапия и водолечение е перлата сред отделенията на нашата болница, подчерта в словото си д-р Димитър Ермов.

Лечението на пациентите е обезпечено с високотехнологично оборудване и доказани специалисти - д-р Янис Папатанасиу, доцент в Медицински университет – Пловдив, д-р Диана Углешова и трима рехабилитатори.

Отделението е част от свиленградската многопрофилна болница за активно лечение. Тук ще се долекуват пациентите след инсулт, инфаркт, заболяване на гръбначния стълб, неврологични заболявания, ортопедични интервенции и др., и то по клинични пътеки като болнична помощ. Досега хората бяха изпращани за процедури в болницата в Любимец или пък ползваха платени услуги на рехабилитатори. В новооткритата физиотерапия ще се оказва и доболнична помощ, като процедурите ще са безплатни за тези, които имат направление от личния лекар. В случай, че нямат направление, хората ще заплащат по ценоразпис.

Високотехнологичното оборудване се състои от 15 нови свръхмодерни апарата, които са произведени през април - май 2013 г. С тях ще се извършва лазертерапия, електростимулация, светолечение, ултразвукова терапия, магнитотерапия, високочестотна терапия и лечебна физкултура. Тук ще се прилага и най-новата тенденция в рехабилитацията – апарати за пасивно раздвижване на горен и долен крайник, контролирано от компютър. В помещението за лечебна физкултура пък ще има нова зала за раздвижване с необходимите уреди. До месец ще бъде доставен и тангентор, но лечението с него ще е единствено срещу заплащане, тъй като това са СПА процедури и касата не заплаща за извършване на водолечение. Каква ще е цената за една процедура ще стане ясно след като се уточни себестойността й.

Освен това, ще се предлага и луголечение с луга от Поморие.

След откриването му отделението за физиотерапия и водолечение в Свиленград ще бъде № 1 в Югоизточна България, заяви управителят на болницата д-р Димитър Ермов. То ще работи всеки ден (без събота и неделя) от 7:30 до 19:00 часа.

Новото отделение се намира на мястото на бившата аптека в поликлиниката. Както „Старият мост“ писа, цялостното преустроство на помещенията, както и изграждането на подходи и тоалетни за инвалиди, започна в началото на март. Средствата в размер на 4 млн. 332 хил. лв. са осигурени по проект Реконструкция, обновяване и оборудване на „МБАЛ Свиленград” ЕООД по ОП „Регионално развитие”. За ремонта на отделението по физиотерапия, което е част от проекта, се изразходваха 120 хил. лв., а за високотехнологичната апаратура – около 100 хил. лева. Общата площ на отделението е 306 кв. м, към него има изграден специален подход и елеватор за инвалиди.DSC 99344

СМ