27
Пет, Май
23 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Инициативата е в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца

Стартира програмата за безплатни силанти при децата от 6 до 8 години. Инициативата започва от октомври и ще продължи до края на ноември. Тя се провежда за трета поредна година, а финансирането й е от Министерството на здравеопазването.

Силантът представлява специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на първите постоянни кътници, обясни д-р Гичка Хаджиева, единственият детски лекар по дентална медицина в Свиленград. Те се поставят на деца от 6 до 8-годишна възраст, защото точно тогава пробиват и първите дъвкателни зъби на малчуганите. Силанизирането предпазва от кариес като образува бариера между зъба и бактериите, които водят до този проблем, допълни д-р Хаджиева. Силантите могат да се подновят по всяко време. Те са млечнобели на цвят и не се забелязват, когато детето се смее или говори. За съжаление от здравното министерство ми налагат ограничение и трябва да обработя само 112 зъба, което прави около 28 деца, поясни още д-р Хаджиева. Родителите, чиито деца са по-големи, също могат да се възползват от силантите, като цената не е непосилна – 25 лева.

Повече подробности за програмата могат да се научат на безплатния телефон – 0800 1 45 46 или на Интернет страницата – oralnaprofilaktika.bg. В Свиленград силанизирането ще се прави от д-р Гичка Хаджиева, чийто телефон за контакт е 0898/ 617 583. Д-р Момчил Цеков пък ще извършва безплатната процедура при малчуганите от Любимец. Родителите, които искат да се свържат с него, може да направят това на телефон 0888/ 144 235.

Диляна ЦВЕТКОВА