Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

800px-Ixodus ricinus 5xКомари атакуват ГКПП Капитан Андреево

Заради обилните валежи и последвалите ги високи температури кърлежите вече плъзнаха, съобщиха от РЗИ - Хасково. По думите на специалистите има и ухапани граждани, но никой не можел да каже колко са, понеже повечето от пострадалите не търсели лекарска помощ, а се опитвали да извадят акарите сами. Медици посъветваха да не се отстранява кърлежът в домашни условия с мазнина, освен ако не сме на място, където няма лекар, който да го извади. Хоботчето можело да остане забито в кожата и да доведе до лаймска болест, кримска, марсилска и ку-треска. Вероятността от заболяване намалява значително, ако паразитът се отстрани възможно най-бързо, без да се разкъсва, уточниха лекарите.

Комарите също вече са се нароили. Такова чудо като лани и тази година не сме виждали, жалват се свиленградчани. По думите им ципокрилите са големи колкото стършели и хапели направо през дрехите. Заради жегите през деня и кръвосмучещите насекоми вечер не мога да изляза от вкъщи, оплака се възрастна дама. Орляците от насекоми и тази година нападнаха ГКПП Капитан Андреево, сигнализираха пък от пункта. Митничари и гранични полицаи не отивали на работа без репелент научи „Старият мост“. Голяма напаст са, пръскаме се с различни препарати, но няма ефект, пак сме нахапани, жалва се граничен служител.

Дезинсекцията против комари ще се извърши чрез хеликоптер през май, заяви пресаташето на ОбА – Свиленград Калина Райкова. Граничните пунктове обаче са държавни и за тях не са предвидени общински средства за обезпаразитяване.

Третирането против кърлежи пък ще е по график, който ще бъде предварително оповестен. Площите ще се обработят наземно три пъти – през май, юни и август. За целта е сключен договор със свиленградската фирма ЕТ „Димитър Хърсев“, която е и лицензирана за борба с битови и складови вредители. Собственикът сподели, че дворовете на всички учебни заведения в общината вече са напръскани, както и центърът за хора с ментални увреждания, социалният патронаж и домът в Пъстрогор. Все още не е започнало третирането на общинските площи. Трябва първо да се окосят зелените части, защото иначе ефектът от обезпаразитяването се губи, уточни Димитър Хърсев. До 15 май би трябвало да приключим с първата дезинсекция.

Диляна ЦВЕТКОВА
Сн.: Уикипедия