27
Съб, Ное
22 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

DSC 7fДесет души се включиха в кръводарителската кампания в Свиленград в четвъртък (21 февруари), съобщи началникът на Кръвен център- Хасково д-р Балина Бозева. Донорската акция е по проект, финансиран от Програмата за европейско териториално сътрудничество „Гърция- България 2007- 2013 г.“. Целта на проекта е да провокира активно отношение на хората и повишаване на мотивацията към доброволно кръводаряване, отбеляза д-р Бозева.

Когато човек безвъзмездно дарява кръв, той не прикрива заболявания, подчерта още тя. Според нея в Свиленград информираността на хората е на високо ниво и това, че в инициативата са се включили 10 души говори доста красноречиво. В Харманли например желаещите били едва двама.

Дарявам кръв за шести път, като само веднъж ми се е налагало да го направя заради операция на близък, сподели Ангел Георгиев от гр. Любимец. По думите му с това не само помага на много хора, но и тонусът му се повишава. Друг кръводарител пък- Слави Стоянов, каза, че от 20 г. насам не е дарявал кръв. Той се включил в кампанията, защото в България имало нужда от повече доброволци. Не ми се иска, ако след време аз или мой близък имаме нужда от спешно преливане, да се налага да се моля за спасителната течност, подчерта мъжът.

Акцията по доброволно и безвъзмездно кръводаряване бе организирана от ОбА- Свиленград и няма да е последна занапред.

Диляна ЦВЕТКОВА