Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Няма бум на варицела, успокояват лекарите

22 души са заболели от варицела от началото на годината в Свиленград, като само през изминалата седмица- 18, съобщи д-р Снежана Иванова, директор дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ- Хасково. Това са предимно деца от детските градини, като най-много са болните между 1и 4 г. (11), следвани от 5 до 9-годишните (8). В ЦДГ „Детелина“- кв. Гарата, са регистрирани 18 случая на шарка, а в „Снежанка“- 1. Взети са необходимите противоепидемични мерки, успокояват лекари. За сравнение за цялата 2012 г. в Свиленград са били записани 27 души с варицела. През изминалите 3 години в община Любимец пък няма регистрирани случаи на болестта.

Шарката е заплаха за всички, които не са я карали, независимо дали са на 2 или на 20 г., подчерта още д-р Иванова. През есенно-зимния сезон циркулират много вируси, затова е нормално и броят на заболелите от варицела да расте. Според нея на всеки 5-7 г. се забелязва повишаване на заразените с шарка, както е тази година. Това обаче не трябва да става повод за паника. Всички заболели са изолирани и се лекуват при домашни условия. Засега няма болни с усложнения.
В началото варицелата стартира като остра инфекция на дихателните пътища. Заболелите имат умерено висока температура и чувстват цялостно неразположение, обясниха от РЗИ-Хасково. По думите им при тези симптоми хората сами търсят лекар, който няма как да сбърка дребната шарка. Варицелата засяга предимно децата, а понякога и младите родители, които не са я прекарали като малки. Рядко се налага болнично лечение, но не е изключено. Най-често засегнатите остават вкъщи. Шарката продължава от седмица до десет дни. След това пъпчиците завяхват и се образуват кафяви корички. Изгражда се и пожизнен имунитет.
Няма начин да се предпазим от дребната шарка, освен да избягваме контакт с болни, обясни д-р Иванова. Варицелата е едно от най-заразните заболявания. Ако човек не го е прекарал и има контакт с болен, почти сигурно и той ще заболее, подчерта още тя. Шарката все още се причислява към групата на т. нар. „неуправляеми инфекции”. В света е създадена ваксина срещу заболяването, но в България не се прилага.

Диляна ЦВЕТКОВА