19
Пет, Апр
28 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

 

Последни сме по ваксинация срещу рак на маточната шийка. Спад на заразните заболявания през 2012 г.

Няма епидемично разпространение на грип в общината, заяви д-р Велина Мавродиева, главен здравен инспектор в РЗИ- Свиленград. По думите й от първи октомври ежедневно и ежеседмично се прави анализ на заболелите деца и възрастни от ОРЗ, включително и грип. Досега нивото на тези заболявания е почти едно и също, което е обичайно за сезона. При нас грипът идва предимно в края на януари и началото на февруари, каза още Мавродиева.

От РЗИ подчертаха, че симптомите много често се бъркат с други инфекции, но при грипа, за разлика от настинката, не са толкова водещи хремата и кашлицата, а силната отпадналост. Това е заболяване, при което се чувстваме като "смазани" и все ни влече към леглото, обясниха още от там. Ето защо е неизбежно болните да почиват вкъщи, вместо да ходят на работа или училище, където могат да заразят и други хора. Друг от признаците за грипа е, че температурата много трудно се сваля. Типични симптоми са болката в ставите и главоболие с възпаление на очите.

Най-лесно ще се предпазим от инфекцията, като се ваксинираме, сподели д-р Мавродиева. Тази година можем да се похвалим с едно добро ниво на обхват по отношение на противогрипната ваксина, подчерта тя. През имунизационния кабинет на РЗИ са преминали около 200 души, като трябва да имаме предвид, че общопрактикуващите лекари също поставят инжекции с антигрипни тела. Мавродиева подчерта, че ваксината не е универсална и вълшебна, за да ни предпази от другите инфекции. Обхватът по отношение на задължителните имунизации при децата също е голям. За съжаление обаче в сравнение с другите градове в областта сме на последно място по ваксинирани за рак на маточната шийка. Въпреки безплатните ампули, са имунизирани само 6 момиченца.

Мавродиева сподели, че 2012 г. премина сравнително леко по отношение на заразните заболявания, като се има предвид, че очакванията били след наводнението през февруари да се завишат заболяванията от вирусен хепатит, салмонела, дезинтерия и др. За щастие прогнозата се оказала погрешна. Регистрираните вирусни хепатити от типа А са 15, за сравнение през 2011 г. са били повече от 200. От тях в Свиленград са регистрирани 11, в с. Мустрак- 1, а в Любимец- 3. От инфекциозните диарии пък са записани 21 случая, което е сравнително малко в сравнение с предната година. Няма регистрирана дезинтерия, а салмонела- 1. Колиентиритът също е един случай. Болните от ротавирусна инфекция са били четири, като в Свиленград е един, а три са в Любимец. Мавродиева заяви още, че по отношение на заразите, предавани по въздушнокапков път, 2012 г. също се размина със сравнително малко регистрирани болни. Имаме само 27 записани случаи на варицела, на вирусен менингит- 3, скарлатина- 5. На фона на заболяемостта от предходни години това са единици.

Диляна ЦВЕТКОВА