14
Пет, Юни
30 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Няма опасност от епидемия

Четири болни деца от варицела са регистрирани в РЗИ-Свиленград от началото на годината досега, съобщи д-р Велина Мавродиева. Всички малчугани са от кв. Гарата. Три от децата посещават ЦДГ „Детелина“ в квартала, а другото е момиченце в училищна възраст. В Хасково пламнали с шарка са 5 детски градини и едно училище.

Няма завишаване на заболелите в Свиленград, подчерта още Мавродиева. По думите й варицелата е със зимна сезонност. За нея липсва ваксинация в задължителния имунизационен календар. Напълно е нормално сега да има повече заразени, успокояват от РЗИ. В момента в общината не са налице предпоставки за епидемия от шарка. Регистрираните случаи на болестта през 2012 г. са 27.

Специфичните обриви от пъпчици с връхчета, които се пълнят с течност, придружени с висока температура, болки във врата и дразнене от силна светлина, са сигурните признаци, че сме пипнали шарка, обясниха от РЗИ. По думите им от варицела боледуват основно две възрастови групи: от 1 до 4 и от 5 до 9 години, т.е. това е едно от детските заболявания. По-добре е, когато децата са малки, да изкарат тази инфекция, съветват епидемиолози. Причината е, че при големите протича по-тежко. Този вид шарка е силно заразна и възможността да я прихванем при контакт с болен е 90 %.

Диляна ЦВЕТКОВА