16
Вт, Авг
24 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

DSC 3320Впечатлена съм от това, което видях в свиленградската болница, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която в събота откри Отделението по анестезия и интензивно лечение /ОАИЛ/ в местния стационар.

DSC 3368DSC 3400Тук има стройна организация, а условията са много добри, видно е, че има добро управление, болницата вече втора година е на печалба, подчерта министърката. На журналистически въпрос каква е средната заплата на медицинските сестри, тя каза, че не е запозната какво е трудовото възнаграждение в свиленградската болница. Управителят на здравното заведение д-р Димитър Ермов обаче каза, че средната заплата на медицинските сестри в стационара е 900 лв. По повод надвишения с 9 млн. лв. лимит от болниците, министър Атанасова обясни, че в момента текат проверки и ще се вземат мерки.

Преди да отговори на въпросите на журналисти министър Атанасова и д-р Димитър Ермов прерязаха лентата на ОАИЛ. Отделението функционира от миналата година, но през тази бе обновено. Закупена бе нова апаратура – монитори, нов дихателен апарат, подменени са леглата, стаите са с климатици. В ОАИЛ работят 5 лекари със специалност анестезия и още 1, който през тази година ще придобие същата специалност. Миналата година през отделението са преминали 300 пациенти, използваемостта му е около 42-43 %, каза д-р Ермов. Мога да кажа, че това отделение е гордостта на болницата, допълни той.

След посещението в здравното заведение министър Атанасова смени официалния костюм с работно облекло и се включи за малко в кампанията „Да изчистим България за един ден“ заедно с активисти на ГЕРБ на спортна площадка в Свиленград, където я посрещнаха със специално приготвена за нея метла.

СМ