17
Пон, Юни
27 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

ermov500 от преминалите през стационара са здравно неосигурени. Стартира проектът за обновяване и оборудване на МБАЛ-Свиленград на стойност 4,3 млн. лв.

Над 7 000 пациенти са лекувани през 2011 г. в свиленградската болница. Това съобщи управителят на здравното заведение д-р Димитър Ермов на пресконференция в понеделник, с която бе даден старт на реализацията на проекта „Реконструкция, обновяване и оборудване на МБАЛ-Свиленград ЕООД“.

В сравнение с предходната година броят им е по-голям. През 2010 г. на лечение в местния стационар са били 6 431 души. От миналогодишните пациенти 2 000 са от съседни общини. В свиленградската болница през 2011 г. медицинска помощ са получили и 500 души без здравни осигуровки. Те са лекувани със средства на болницата, обясни д-р Ермов. По думите му реализацията на проекта осигурява 5-годишно устойчиво развитие на болницата, като през този период не може да бъде променяна нейната дейност и няма опасност от закриване на отделения. Стойността на разработката е 4 332 014,18 лв., като собственият принос е 172 998,12 лв. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Основната част от отпуснатите средства – около 4 млн. лв., ще се изразходва за закупуване на модерна апаратура. Предвижда се да бъде монтиран 16-слайдов скенер, какъвто няма в Хасковска област. Това е голямата инвестиция, този скенер дава възможност за много точна и фина диагностика, а облъчването на пациента е много по-малко, подчерта д-р Ермов. Болницата ще се сдобие и с дигитален рентген, който дава много по-качествен образ, а за клиничната лаборатория ще бъде доставена апаратура за изследване на хормони, както и на туморните маркери. За микробиологичната лаборатория, която е към МБАЛ-Свиленград и се помещава в поликлиниката, ще бъде закупена автоматизирана система за идентификация на микроорганизмите и определяне на антибиотичната им чувствителност. С електрокардиографи, дефибрилатор, анестезиологични апарати и т. н. ще се сдобие още свиленградската болница. Около 200 000 лв. пък ще се изразходват за ремонт на бившата аптека в медицинския център. Тя е с площ 306 кв. м и в нея ще се разкрие физиотерапия и рехабилитация към отделението за долекуване, което бе създадено миналата година, каза управителят на стационара.

В свиленградската болница се лекуват и жители на общините Любимец, Тополовград и Ивайловград. Пациенти имаме, даже много, проблем може да се окаже дали ще разполагаме с достатъчно средства от Здравната каса, за да ги обслужваме, подчерта ръководителят на здравното заведение. През седмицата се е провела среща на шефовете на здравни заведения в региона, които са подписали декларация до Здравната каса за отпускане на допълнителни средства за областта. Ние сме ощетени, на област Пазарджик, където населението е приблизително същото, се дават с 20 млн. лв. повече, а област Враца получава с 16 млн. лв. повече, подчерта д-р Ермов. Така се падало, че един болен в Хасковска област трябва да се лекува за 84 лв., а в Пазарджишко – за 145 лв. Ние няма да върнем нито един болен, защото всичко се прави в името на едно – пациентите да получават качествена и достъпна медицинска помощ, подчерта той.

Елена МИХАЛЕВА