Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

 

През 2011 г. от страшната болест в областта са починали 664 души

България заема едно от челните места в Европа по заболяваемост от рак. Годишно броят на заболелите в страната расте с около 3- 4 %, като темпото е валидно и за област Хасково. Данните бяха изнесени от експерти в РЗИ и хасковския онкодиспансер по повод Световния ден за борба с рака в понеделник. Според статистиката в края на 2011 г. в областта са регистрирани 1 323 онкоболни. За сравнение през 1 993 г. те са били 838. Отчетът за болестта за 2012 г. все още е в процес на обработка, съобщиха от РЗИ-Хасково.

721 от новозаболелите са мъже като водещ при тях е карциномът на белия дроб, следван от този на простата, дебелото черво и стомаха. При жените най-често се среща ракът на гърдата и гениталиите, като с карцином на гърдата всяка година се диагностицират от 1/3 до 1/2 от дамите. „Черната“ статистика сочи, че от рак през 2011 г. са починали 664 души.

Лекарите специалисти за пореден път обърнаха внимание, че една трета от карциномите могат да се предотвратят, ако се води здравословен начин на живот. Тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол са сред водещите рискови фактори за болестта. Може да се говори и за наследственост, особено при рака на гърдата, където 5 % от случаите съществува такава обремененост.

Тревожен факт също е, че възрастта на заболелите през годините пада, като наскоро от рак на гърдата е оперирано 21-годишно момиче, съобщи началникът на хирургичното отделение в Хасково д-р Любомир Василев. Той е категоричен, че профилактичните прегледи са най-важни, за да може болестта да се хване в начален стадий, когато и шансът от излекуване е най-голям. Именно поради късното откриване на болестта, смъртността от рак в българия е по-голяма в сравнение с други страни, подчерта д-р Василев.

Един от основните методи за лечение е лъчетерапията. В Хасково в момента се лекуват основно кожни и по-повърхностни карциноми. До една година в Болярово трябва да бъде открит лъчетерапевтичен център, оборудван със съвременна апаратура. Тя ще даде много повече възможности за лечение.

Диляна ЦВЕТКОВА