01
Съб, Окт
28 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

DSC 74Свиленградската болница прави модерно отделение за физиотерапия и водолечение

Изтъкнат медик започна работа в кабинета по физиотерапия в свиленградската поликлиника. Докторът на медицинските науки от медицинския университет в Пловдив Янис Папатанасиу вече приема пациенти от 1 март т. г. всеки понеделник. Той ще работи на срочен трудов договор, засега за три години. 40-годишният Папатанасиу е роден в Гърция, получил е средното си образование в Атина. Учил е медицина в България – в Медицинския факултет към Тракийския университет, където се е дипломирал.

Продължил е специализацията си в Медицински университет – Пловдив, и е придобил специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“. От миналата година е доктор на медицинските науки. Семеен, с две деца. Живее в Пловдив и работи в Медицински университет – Пловдив, където преподава в катедрата по физиотерапия.

Д-р Папатанасиу е дошъл тук по предложение на управителя на Многопрофилната болница за активно лечение в Свиленград д-р Димитър Ермов, с когото се познавали отпреди. „В Свиленград ме доведе предизвикателното предложение, което отправи д-р Ермов към мен. Привлече ме неговото убеждение, че свиленградската болница е не само гранично лечебно заведение, а има стратегическо място и по-сериозен научен и клиничен потенциал – сподели пред „Старият мост“ д-р Янис Папатанасиу. - Впечатлен съм от желанието на д-р Ермов да преобрази кадрово и материално-технически МБАЛ-Свиленград и това е един от мотивите да стана част от неговия екип.“

Първите впечатления на д-р Папатанасиу от работата му са, че базата отговаря на изискванията, но има много голяма разнообразна патология и сериозна нужда от такава помощ, която, по думите му, е била малко позагърбена.

„Като цяло в България физикалната медицина не е най-предпочитаната, макар че е една от най-нужните, защото е втората спирка на абсолютно всеки пациент. Ние участваме в комплексното лечение на много сериозни заболявания – неврологични, ортопедични, кардиологични. Пациентите не могат без невролозите, кардиолозите и ревматолозите, но не могат и без нас – каза д-р Папатанасиу. - От краткия ми престой в болницата мога да кажа, че доминират заболяванията на опорно-двигателния апарат, дисковите и ревматологичните заболявания. Очаквам, след като стане популярно моето присъствие в болницата, да се умножи и патологията, т. е. другите лекари (невролозите, кардиолозите, ортопедите) да ни изпращат пациенти. Приоритетни са ни свиленградските пациенти и тези от Хасковска област. Болницата може да обслужва и пациенти от съседните държави. Аз съм от 1 март в болницата и мога да кажа, че засега съм имал пациенти и от Гърция, очаквам да имам и такива от Турция. Готови сме да ги обслужваме и ги очакваме с огромно желание.“

Засега екипът на физиотерапевта се състои от две рехабилитаторки, които са изключително способни, дружелюбни, спазват колегиалния тон и имат много добър контакт и взаимодействие с пациентите. В скоро бъдеще обаче ще се наложи да бъдат назначени още специалисти - лекар по физикална и рехабилитационна медицина и поне още една рехабилитаторка. Това ще стане с откриването на модерното отделение по физиотерапия и водолечение, което болницата в момента се изгражда на мястото на старата аптека в поликлиниката. Цялостното преустроство на помещенията, както и изграждането на подходи и тоалетни за инвалиди, започна в началото на този месец и се очаква на 5 април то да завърши. Средствата са осигурени по проект Реконструкция, обновяване и оборудване на „МБАЛ Свиленград” ЕООД по ОП „Регионално развитие” на стойност 4 млн. 332 хил. лв. За ремонта на отделението по физиотерапия, което е част от проекта, са необходими около 120 хил. лв., а за апаратурата – около 100 хил. Предстоят търгове за апаратурата, която ще е на високо съвременно ниво и след това то ще влезе в експлоатация. Очаква се това да стане най-късно до 23 декември т. г.

С разкриването на отделение по физиотерапия пациентите с инсулт вече ще могат да се долекуват в Свиленград, и то по клинични пътеки като болнична помощ. Досега те бяха изпращани за процедури в болницата Любимец или пък ползваха платени услуги на рехабилитатори.

Освен това, новото отделение ще предлага и екстри като водолечение и луголечение, като за целта ще се доставя луга от Поморие. Водолечението не се заплаща от Здравната каса.

Новоизграденото отделение за физиотерапия в Свиленград ще бъде № 1 в Югоизточна България, категоричен е д-р Янис Папатанасиу.

Стефка КОЛЕВА