19
Пет, Авг
26 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

doktВидеоендоскопска система Олимпус „ Evis EXERA III“, последна дума на техниката, вече работи в свиленградската болница. Апаратурата е висок клас, характеризира се с висока разделителна способност и възможност за увеличение на образа до 2, 5 пъти, което осигурява ранно диагностициране на мукозни лезии /начален стадий на ракови заболявания/ на горния и долния храносмилателен тракт.

Системата дава възможност за най-прецизна диагностика на гастрити, язви, полипи, тумори и други болести на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника, дебелото черво, както и за терапевтични интервенции, повлияващи патологичните процеси. Апаратурата позволява спектрална ендоскопия и прецизна биопсия.

При „Evis EXERA III“ е използвана патентованата технология Narrow Band Imaging /NBI/, чрез която се подобрява визуализацията на капилярната мрежа и морфологията на лигавиците, като се възползва от две тесни дължини на вълните на светлината /сини и зелени/, обясни гастроентерологът д-р Емилия Милева, която обслужва машината. Д-р Милева и медицинската сестра Сийка Караджова са преминали специално обучение за работа с апарата.

За измиване и дезинфекция на ендоскопската система се използва автоматизирана миялна система, което гарантира чистота на апаратурата и спокойствието на пациентите по отношение на безопасността за инфектиране при всяко едно изследване.

В Югоизточна България това е единствената такава работеща машина, засега само пловдивската болница „Каспела“ разполага с „ Evis EXERA III“. В близко време със същата апаратура ще бъдат оборудвани клиниката „Свети Георги“ в Пловдив, болниците в Кърджали, Сливен и Бургас.

Новозакупената апаратура в Свиленград е произведена през 2013 г. и струва около 350 хил. лева без ДДС. Средствата са осигурени по Оперативна програма „Регионално развитие“, по която болницата защити проект „Реконструкция, обновяване и оборудване на МБАЛ-Свиленград ЕООД“ на обща стойност 4 332 014,18 лв. Основната част от отпуснатите пари е планирана за закупуване на модерна апаратура. В здравното заведение вече работят супермодерни анестезиологични апарати, дефибрилатори, респиратори. С нови апарати е оборудвана клиничната лаборатория. Както „Старият мост“ писа през пролетта, предвижда се да бъде монтиран 16-слайдов скенер, какъвто няма в Хасковска област, както и дигитален рентген, който дава много по-качествен образ. В скоро време на мястото на бившата аптека в поликлиниката предстои да бъде открит сектор за физиотерапия и рехабилитация към отделението за долекуване.

СМ