Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

4, 4 млн. лева получава свиленградската болница по европейска програма

Управителят на свиленградската болница д-р Димитър Ермов бе избран за член на Пленума на Българското хирургическо дружество. Това стана на конгрес на хирурзите, провел се в НДК.

В ръководния орган влизат 22 лекари, като двама от тях са представители на областни болници, и само един – д-р Ермов – на общинска. Останалите 19 са хабилитирани лица, светила на науката – доценти, професори от университетски болници. Първото заседание на Пленума се е състояло в четвъртък. На него е избрано ново ръководство с председател  член-кореспондент проф. Дамян Дамянов. Приета е и научната програма на дружеството до края на четиригодишния мандат – 2014 г.

В програмата е включена и национална научна конференция за заболяванията на дебелото черво, която ще се проведе в Свиленград през октомври 2011 г. Така тукашните медици за трети път ще станат домакини на такъв форум на хирурзите в България.

Междувпрочем, комисия от Районния център по здравеопазване е извършила проверка за съответствие на стандартите в новосъздаденото отделение за анестезия и интензивно лечение в МБАЛ – Свиленград. Очаква се до края на декември Министерството на здравеопазването да даде лиценз на вече работещото спешно тделение, за което „Старият мост“ писа.

В близките дни пък управителят на болницата д-р Ермов ще бъде поканен в Министерството на здравеопазването, където ще му бъдат представени параметрите за финансиране на лечебното заведение с евросредства. Вече стана ясно, че парите, които ще получи нашата болница, възлизат на 4, 4 млн. лева. На тази база ще бъде изготвен проект, включващ модернизация, реконструкция и закупуване на базово оборудване.  Както „Старият мост“ пръв и подробно информира в предишния брой, 11 общински болници, сред които и свиленградската, ще се финансират с 47 млн. лева от Европейския съюз по оперативна програма "Регионално развитие" за развиването на услуги за продължително лечение.

СМ