19
Пет, Авг
25 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Имунизират безплатно здравните работници срещу свински грип

Дозите противогрипна ваксина, които бяха доставени в РИОКОЗ, вече са изчерпани. Това съобщи тукашният главен епидемиолог д-р Велина Мавродиева. Най-вероятно няма да имаме ново зареждане, но това не е проблем, тъй като в аптечната мрежа има достатъчно, хората могат да си купят от там и да дойдат при нас да им сложим инжекцията, обясни д-р Мавродиева.

150 свиленградчани вече са ваксинирани срещу грип в имунизационния кабинет на РИОКОЗ. На практика броят на ваксинираните е по-голям, тъй като има нашенци, които си слагат инжекциите при личните лекари.

Миналата година около 500 свиленградчани са се имунизирали против грип. От тях около 300 са направили това в кабинета на РИОКОЗ, а останалите са посетили личните си лекари.

Както „Старият мост“ писа, във ваксината тази година са включени четири щама, като единият от тях е Калифорния H1N1, по-известен като свински грип. Така с имунизирането хората ще бъдат предпазени и от него.

По разпореждане на министерството започва кампания за имунизиране на здравните работници с „Целвапан“ срещу свински грип, каза д-р Мавродиева. Медиците ще получат ваксината безплатно. Целта е да се обхване по-голяма част от работещите в здравеопазването, тъй като обикновено малко от тях се ваксинират, обясни главният епидемиолог на Свиленград.

Очаква се тази година в България да се разпространява свинският грип, както и така нареченият вирус „Пърт“. Медиците прогнозират, че най-много случаи на заболели ще има в периода от ноември до февруари.

Елена МИХАЛЕВА