07
Нед, Авг
25 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Проби, изпратени в столицата, трябва да покажат има ли в Свиленград и Хасковския регион ларви на тигров комар, причинител на смъртоносната западнонилска треска, от която вече починаха няколко души в Северна Гърция.

Освен от Свиленград, материал за изследвания е взет от различни места в Димитровград и областния център. За теоретичния риск от западнонилска треска са предупредени и личните лекари в региона. За наличие на заразата ще бъдат проверявани всички болни с менингит и менингоенцефалит.

Комари, заразени със западнонилска треска, убиха трима души в Гърция в рамките на три дни, съобщиха информационни сайтове миналата седмица. В болниците в северната част на южната ни съседка били настанени за лечение още десетки пациенти, които чакат диагноза.

Резултатите от изследванията на болните от менингит в Солун потвърдиха, че 16 души са заразени от западнонилска треска. Властите в Северна Гърция взеха мерки и пръскат със специални препарати областите, където се предполага, че има заразени тигрови комари, съобщи БНР. Епидемолозите в Солун са единодушни, че вирусът е рисков при възрастните хора. Двама младежи вече са изписани от болницата в добро здравословно състояние.

През лятото много свиленградчани пътуват до южната ни съседка. Нашенци предпочитат плажовете на Александруполис, за да отдъхнат през почивните дни. Тукашни превозвачи организират и еднодневни екскурзии до там.
Рискът заразата, пренасяна от т.нар. тигров комар, да бъде внесена у нас в момента е по-скоро теоретичен, отколкото реален, коментира за БТА началникът на отдел „Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването Ангел Кунчев. „Независимо от това българските санитарни власти следят внимателно ситуацията в съседна Гърция, където в момента се наблюдават случаи на заболели от западнонилска треска, повечето от които са от северните части на страната - Серес и Солун. Тримата починали от заболяването в Гърция са били хора в напреднала възраст и с други придружаващи заболявания", съобщи д-р Кунчев. „Засега няма данни заразата да е проникнала в други балкански държави", заяви експертът. По думите му слуховете, че западнонилската треска е много опасна и се отличава с изключително висока смъртност не са верни. „В тропически страни, с ниско ниво на здравеопазване, е възможно смъртността да е достигнала 40%, но за Европа това е абсурдна цифра", заяви той. „Рискова група са предимно възрастни хора с тежко здравословно състояние", посочи експертът.

Според Ангел Кунчев промените в климата създават условия за разпространение на животински видове, преносители на тропически болести, в нетипични за тях територии, но това дава отражение не в рамките на година или две, а е по-дълъг процес.

Експертът припомня, че взрив от западнонилска треска е бил регистриран преди 10 години по течението на Дунав в Южна Румъния. Миналата година пък в Италия е пренесена треска чикунгуня, която е типична за Африка.

СМ