23
Пон, Май
24 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Денонощна спешна медицинска помощ ще могат да получават получават преминаващите през граничните пунктове Капитан Андреево и Капъкуле. Тя е осигурена в рамките на съвместен проект на Българския червен кръст и Турския червен полумесец. Официалното откриване на пункта за подпомагане в Капитан Андреево е предвидено за понеделник, 19 юли. Координатори на проекта са от българска страна - Валентин Димов, а от турска – Четин Дикмен.

Целта на хуманитарната инициатива е да се облекчат пътуващите през българо-турската граница през лятото, когато огромен брой турски гастарбайтери се завръщат за отпуск в родината си от Западна Европа и на ГКПП Капитан Андреево се образуват големи опашки.

„При температура над 40 градуса тези хора чакат с часове, за да преминат границата, а между тях има бременни жени, възрастни хора, деца, много често на тях им става лошо и имат нужда от помощ. Няма тоалетни по пътя“ - обясни  председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.

Част от този проект е осигуряването на линейка и медицински екип, който да дежури 24 часа, 7 дни в седмицата в 7- километровата отсечка от разклона на с. Генералово до ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле. Освен предоставяне на спешна медицинска помощ, е осигурено безплатно раздаване на бутилирана минерална вода и предоставяне на възможност за посрещане на хигиенни нужди. На българска територия на разположение на пътуващите са два подкрепителни пункта с обособени зони за отдих – единият, базисен, е разположен в общинска сграда в центъра на с. Капитан Андреево, която бе безвъзмездно предоставена с решение на ОбС – Свиленград. Другият се намира на паркинг „Пчелина“.

„От Турския червен полумесец получихме необходимото оборудване, къщички и палатки. Ние също осигурихме спешна помощ, линейка с 24-часово дежурство. Ако е необходимо ние ще разкрием още пунктове, за да може действително да облекчим пътуването на тези хора - сподели Григоров. -  Ще има 24-часово дежурство, това са по четири човека. Отделно имаме линейка, също денонощно, тя е от Спешна помощ. Осигурили сме мотоциклети, които ще минават между колоните и ще раздават вода, където има нужда. Така че ние сме направили една доста гъвкава система, за да може тези хора действително да усетят грижата към тях.“

Проектът е пилотен и ще продължи до септември включително. Ако се докаже неговата ефикасност, такава хуманитарна помощ ще се оказва на пътуващите и през идните години, каза пред „Старият мост“ българският координатор Валентин Димов. Ние помагаме на всички преминаващи, без оглед на тяхната етническа принадлежност, раса, религия, сподели пък турският му колега Четин Дикмен.

СМ