19
Пет, Авг
26 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Здравната каса орязва с 37 % финансирането на дейностите в стационара, ще се приемат само спешни случаи

МБАЛ - Свиленград преустановява плaновия прием и плановата оперативна дейност за пациенти по клинични пътеки и ще обслужва само спешните случаи. Това съобщи директорът на болницата д-р Димитър Ермов. Управителят на здравното заведение вече е уведомил с писмо кмета на общината и председателя на Комисията по здравеопазване към ОбС за драстичната мярка, която се въвежда. Причината за спирането на плановия прием е липсата на достатъчно средства. „ От м. март 2010 г. „МБАЛ-Свиленград ЕООД получава 80% от заработеното и фактурираното пред Регионална здравноосигурителна каса – пише в писмото си Ермов.

- През месец август бе предложен за подписване анекс, с който Здравната каса налага лимит на финансовите средства от 37% върху  средно месечната сума за периода м. 01- м.06.2010г., същите ограничения се налагат и за м. юли 2010г.“

Д-р Ермов не е подписал предложения анекс към Националния рамков договор. „Продължаваме да приемаме спешни и неотложни случаи, не можем да оставим хората да умират, въпреки че някои от тях са неосигурени“ – сподели д-р Ермов.

Заради орязването на парите и въвеждането на делегирани бюджети редица болници в страната прибегнаха до същата мярка. Българският лекарски съюз /БЛС/ на извънреден Национален съвет  реши да предприеме ефективни протестни действия от началото на септември. В декларация, приета на форума, БЛС  препоръчва директорите на болници да не подписват анексите или да оттеглят подписите си, поради тяхната незаконосъобразност и противоконституционност, а мениджърите да заведат дела в съда за неизплатените дължими суми от страна на Здравната каса. В документа фигурират още предложения до министъра на здравеопазването, съсловната организация и Касата.

Десетки болници в страната протестираха срещу намаленото финансиране още през март и април т. г. Протестите на лекарското съсловие тогава бяха потушени с обещания за редовни плащания и повече средства за сектора, като с решаването на проблема се зае лично премиерът Бойко Борисов. Обещанията обаче останаха неизпълнени. В график влязоха плащанията към личните лекари и специалистите, но не и към болниците, които, например свиленградската, още не са си получили парите за юни. Оказва се обаче, че и тези пари, макар и без анекс, са намалени с 37 на сто, каза д-р Ермов. Управителят е въвел строг режим на разумни икономии в болницата. Топла вода, например, се пуска само сутрин, от месец насам се дава само по едно ядене, като месото е два пъти седмично. Пести се от ел. Енергия, консумативи, канцеларски материали. Лечението става с по-евтини лекарства, намалени са и трудовите възнаграждения на персонала.

Стефка КОЛЕВА